Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

85.000 lider af hypokondri

Patienter med sygdomsangst, også kaldet hypokondri, oplever både en ringere livskvalitet og fordømmelse fra omverdenen. Der er gode behandlings-muligheder, men for få får hjælp.

Christina Rasmussen var allerede i barndommen meget opmærksom på symptomer, der kunne tydes som kræft. I voksenlivet har det fyldt meget, men et behandlingstilbud har gennem længere tid hjulpet hende til at få styr på sin sygdomsangst. Foto: Asger Ladefoged
Christina Rasmussen var allerede i barndommen meget opmærksom på symptomer, der kunne tydes som kræft. I voksenlivet har det fyldt meget, men et behandlingstilbud har gennem længere tid hjulpet hende til at få styr på sin sygdomsangst. Foto: Asger Ladefoged

Ca. 85.000 voksne danskere lider af sygdomsangst, også kaldet helbredsangst eller hypokondri, hvor de i lange perioder frygter at have pådraget sig en dødelig sygdom, selv om de ved konstante lægebesøg og undersøgelser på sygehuset får at vide, at det ikke er tilfældet.

Men både læger og patienter viger uden om at se problemerne som en psykisk lidelse, og det betyder, at kun ganske få kommer i specialbehandling for lidelsen, selv om der er gode muligheder for at lindre og helbrede den.Det er vurderingen blandt fagfolk, der opfordrer danskerne til at udvise større forståelse for lidelsen og de praktiserende læger til at være mere opmærksomme på at henvise deres patienter til de særlige behandlingstilbud, der findes.

»Sygdomsangst er en reel lidelse. Patienterne er meget hårdt plagede, og lidelsen forringer både deres livskvalitet og påvirker deres omgivelser, som bliver irriterede og afviser dem. Men der er gode muligheder for at gøre noget ved sygdommen, og derfor er det vigtigt at have fokus på den,« siger afdelingssygeplejerske Mette Nygaard Jensen fra Liaison-klinikken på Psykiatrisk Center København, som har specialiseret sig i at behandle hypokondri og modtager patienter fra hele Sjælland.

På klinikken behandler man årligt ca. 100 patienter, som typisk henvises fra praktiserende læger. Men danske og udenlandske undersøgelser viser, at langt flere rammes af lidelsen. Det skønnes således, at to pct. af den voksne befolkning – svarende til 85.000 danskere – kan diagnosticeres med sygdomsangst, hvor lidelsen har været til stede i minimum seks måneder.

Når der ikke er flere, der faktisk henvises til behandling hos specialisterne på Psykiatrisk Center, kan det ifølge Mette Nygaard Jensen hænge sammen med, at mange praktiserende læger viger uden om at bringe hypokondri på tale som en angstlidelse, der kan behandles. Dels kan de være bange for at overse en fysisk sygdom, og dels oplever de, at patienterne er meget insisterende omkring at blive undersøgt, fordi det kan give en kortvarig lindring af symptomerne.

»Men i realiteten er det med til at forlænge problemerne og patientens lidelser,« siger Mette Nygaard Jensen.

På Liaison-klinikken er der gode erfaringer med at hjælpe patienter med hypokondri via et gruppeforløb, hvor de sammen med andre i samme situation bl.a. modtager undervisning, gennemgår afspændingsøvelser og træner afværgeteknikker, som kan bruges, når angsten begynder at melde sig.

Det skønnes, at over 50 pct. af patienterne kan blive raske ved hjælp af kognitiv adfærdsterapi og/eller angstdæmpende medicin.

Fem procent af patienterne har lidelsen

Hos de praktiserende læger kender man udmærket til sygdommen. En dansk undersøgelse har vist, at ca. fem pct. af deres patienter lider af helbredsangst, og de praktiserende læger er selv i stand til at håndtere en stor del af dem, vurderes det. Det sker bl.a. med afsæt i en ny vejledning om funktionelle lidelser, som Dansk Selskab for Almen Medicin netop har udsendt.

»Der findes kun få andre behandlingsmuligheder, og meget ofte vil de praktiserende læger selv være i stand til at hjælpe patienten – ikke ved at undersøge dem for alt muligt, men ved f.eks. at aftale faste tider og ved at give patienten håndtag af psykologisk karakter til selv at komme videre,« siger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin Lars Gehlert Johansen.

Der er også store økonomiske omkostninger forbundet med behandlingen af patienter med helbredsangst. En dansk undersøgelse med professor Per Fink fra Aarhus Universitetshospital som hovedforfatter har vist, at sundhedsudgifterne til patienter med helbredsangst i svær grad er ca. 50 pct. større end til patienter med andre veldefinerede fysiske sygdomme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.