Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

84 fremmed-jihadister har modtaget offentlige ydelser fra Danmark

Dansk SU, førtidspension og kontanthjælp er blevet udbetalt til personer, der har været i Syrien eller Irak.

Mindst 84 personer, der har været udrejst for at deltage i konflikten i Syrien eller Irak, har uretmæssigt modtaget offentlige ydelser fra Danmark, mens de har været ude af landet.

Det skriver TV2 på baggrund af en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Tallene er baseret på et notat fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). PET anslår, at »mindst 150« personer fra Danmark siden sommeren 2012 har været udrejst til konflikten i Syrien og Irak.

Af dem har 84 modtaget offentlige ydelser, mens de befandt sig i Syrien eller Irak. Der er tale om ydelser som kontanthjælp, SU, førtidspension og dagpenge.

Der har været kendt tidligere, at såkaldte Syrien-jihadister har modtaget kontanthjælp, mens de har været udrejst.

I slutningen af 2016 skrev Ekstra Bladet, at 36 af dem modtog kontanthjælp, mens de kæmpede for blandt andet Islamisk Stat.

Ifølge Beskæftigelsesministeriets nye opgørelse er det tal tilsyneladende steget til 37.

Derudover har 36 modtaget SU, 9 har modtaget dagpenge, mens 7 har modtaget førtidspension.

44 procent af de registrerede fremmed-jihadister har ikke modtaget nogen ydelser, så vidt PET og Styrelsen for Arbejdsmarkedet og Rekruttering (Star) ved.

Kontanthjælpen og dagpengene er blevet udbetalt af kommuner og a-kasser, der siden har rejst krav om tilbagebetaling på 782.475 kroner.

Det blev i 2017 ulovligt at modtage en lang række ydelser, hvis politiet havde besluttet at inddrage ens pas, fordi man deltager i aktiviteter, som kan indebære eller forøge fare for statens sikkerhed.

Siden da er PET og Star begyndt sammen at optrevle og stoppe udbetalingen af ydelser til personer udrejst for at deltage i konflikten i Syrien og Irak.

I notatet nævnes det, at PET anslår, at hver tredje af de udrejste, som PET kender til, er tilbage i Danmark, mens hver fjerde er død.

Omkring 20 procent befinder sig stadig i Syrien og Irak, mens resten ifølge PET befinder sig i et andet land end Danmark, Syrien eller Irak.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.