Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

8.000 danskere nabohjælper digitalt

Efter kun godt tre uger i luften har mange tusinde danskere tilmeldt sig den nye digitale Nabohjælp. Politiet opfordrer borgerne til selv at gøre en indsats i kampen mod indbrud, men opruster også selv i stor stil mod juleindbruddene.

John Harild er formand for grundejerforeningen i den bebyggelse i Solrød Strand, hvor han bor, og hvor beboerne gør en stor indsats for at forebygge indbrud, efter at blandt andre John Harild selv har haft indbrud.
John Harild er formand for grundejerforeningen i den bebyggelse i Solrød Strand, hvor han bor, og hvor beboerne gør en stor indsats for at forebygge indbrud, efter at blandt andre John Harild selv har haft indbrud.

Det var John Harilds 18-årige datter, der opdagede, at indbrudstyve havde været på togt i rækkehuset i Solrød Strand. Hun kom alene hjem en aften, mens resten af familien var taget i sommerhus, og blev mødt af en åben terrassedør og et gennemrodet hus.

»Det var rigtig ubehageligt, ikke mindst for min datter, der var alene. Man tænker nok ofte, at indbrud ikke sker for én selv. Jeg havde længe spekuleret på, om det var nødvendigt at installere udendørslys med sensorer, og lige pludselig var det for sent,« lyder det i dag fra John Harild.

Indbruddet fik ham imidlertid sat i gang med at forebygge fremtidige ubudne gæster - ikke kun i familiens hjem, men i hele grundejerforeningen, hvor han er formand. Her følger de alle gode råd til at gøre området trygt og sikkert: Beplantning bliver holdt nede, pærerne i gadelamperne bliver udskiftet med det samme, så der altid er lys om aftenen, og der bliver givet information ud til de 82 grundejere, hvis der har været indbrud, hærværk eller er spottet mistænkeligheder.

Og så er John Harild en af de i alt 7.791 danskere, der siden ordningens lancering i slutningen af november har tilmeldt sig den nye, opdaterede og digitale Nabohjælp.

»Vi havde det på dagsordenen til vores generalforsamling, og vi har delt brochurer ud. Vi er i fuldt sving, og det begynder at brede sig. Det tager lidt tid, men inden vi ser os om, er halvdelen af naboerne nok med,« spår John Harild.

Vi føler os trygge

Og det tager netop tid, vurderer projektleder Lone Harlev fra Det Kriminalpræventive Råd. De knap 8.000 tilmeldte på kun godt tre uger lever op til rådets forventninger, men der skal flere med.

»Vores ambition er at få 122.000 husstande tilmeldt Nabohjælp i løbet af 2013. Vi har sat gang i en masse derude. Mange har delt postkort ud til naboerne, og mange boligsammenslutninger og grundejerforeninger har bestilt materiale. Det skulle gerne afføde rigtig mange flere tilmeldte. Vi anbefaler jo, at man har minimum fire nabohjælpere i sit netværk,« siger Lone Harlev.

En af udfordringerne er, at mange danskere er godt tilfredse med den »gamle« nabohjælp, hvor man taler med sine naboer, inden man tager på ferie. Men der er stadig fordele ved den opdaterede og digitale udgave, understreger projektlederen.

»Det er o.k. at gøre det, vi altid har gjort, men effekten af nabohjælpen bliver markant større med de tiltag, der ligger i det nye koncept,« lyder det fra Lone Harlev, der også peger på, at danskerne som folkefærd måske ikke er dem, der »står forrest ved forebyggelseslågen«. At vi i bund og grund føler os ret trygge og ikke regner med at blive ofre for indbrud.

Men risikoen lurer lige om hjørnet, da vi nu går ind i den periode på året, hvor der sker allerflest indbrud: Juledagene. I landets politikredse har der igennem længere tid været fokus på at ruste sig til den årlige juleindbrudsbølge - og blandt andet udbrede budskabet om den nye Nabohjælp.

Syd- og Sønderjyllands Politi har sendt breve ud til 236 grundejerforeninger for at opfordre dem til at invitere en politimand med til næste møde og få gode råd til at sikre området og boligerne mod indbrud. Flere politikredse og Rigspolitiet har afholdt chat, hvor danskerne over internettet har kunnet spørge politiets eksperter til råds om indbrud. Og flere steder i landet har politiet været på gaden og i storcentre midt i julehandlen for at gøre borgerne opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at holde tyvene væk.

Tyvene får hjemmebesøg

I Nordsjælland var politiet i sidste weekend ude for at stemme dørklokker i Gentofte, som sammen med Lyngby-Taarbæk og Rudersdal er de kommuner, der er hårdest plaget af indbrud, forklarer pressekoordinator Henrik Suhr. Her blev borgerne bl.a. opfordret til at tilmelde sig Nabohjælp og Nordsjællands Politis SMS-tjeneste - et forsøgsprojekt, der nu har fungeret i to år og har 9.000 tilmeldte borgere.

»Vi vil gerne have, at borgerne hjælper os med at være vores øjne ude i samfundet. Jo flere øjne, jo bedre, og de ved bedre end nogen andre, hvad der ikke er normalt i deres eget område. Vi har en rigtig god respons fra borgerne,« siger Henrik Suhr og tilføjer, at borgerhenvendelser gang på gang fører til pågribelse af indbrudstyve.

Men politiet er også selv oppe på stikkerne i denne tid og laver bl.a. »hjemmebesøg« hos velkendte indbrudstyve, fortæller Henrik Suhr:

»Vi opsøger dem, der er på fri fod, så de er klar over, at vi holder øje med dem. Vi vil være massivt til stede hen over julen, så der er mange politifolk, der altså må holde jul en anden dag end juleaften.«

Også andre politikredse har løbende oplyst, at de opruster mandskabet og patruljerne i juledagene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.