Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

75-årig kurder kan ende på tålt ophold i terror-sag

Forsvarer advarer Østre Landsret mod at udvise pensionist, der har indsamlet 4,5 millioner kroner til PKK.

Østre Landsret skal fastsætte sanktionen til to mænd, der har indsamlet henholdsvis 29 og 4,5 millioner til PKK, Kurdistans Arbejderparti, hvilket er terror-finansiering. Sagen er flere gange blevet markeret med demonstrationer, som her i forbindelse med dommen i byretten. (arkivfoto). Scanpix/Jens Astrup
Østre Landsret skal fastsætte sanktionen til to mænd, der har indsamlet henholdsvis 29 og 4,5 millioner til PKK, Kurdistans Arbejderparti, hvilket er terror-finansiering. Sagen er flere gange blevet markeret med demonstrationer, som her i forbindelse med dommen i byretten. (arkivfoto). Scanpix/Jens Astrup

København. En mand på 75 år risikerer at skulle leve under såkaldt tålt ophold, hvis Østre Landsret beslutter at udvise ham for økonomisk støtte til terrorisme.

Pensionisten er af et nævningeting fundet skyldig i at have indsamlet 4,5 millioner kroner til fordel for PKK, Kurdistans Arbejderparti.

Tirsdag har anklagemyndigheden bedt nævninger og dommere om at udvise den 75-årige.

Imidlertid er det ikke realistisk, at han i givet fald kan blive udsendt til Tyrkiet. Og konsekvensen kan derefter være tålt ophold.

Men i sin procedure advarer den 75-åriges forsvarer nævningetinget om overhovedet at skride til udvisning.

- En udvisning til Tyrkiet vil efter min opfattelse føre til den visse død for onkel Hasan, siger advokat Gert Dyrn.

I Tyrkiet beskylder myndighederne ham for at have dannet en terrororganisation. Og der er risiko for, at den 75-årige vil blive udsat for dobbelt straf, mener advokaten.

- Hans eneste tilknytning til Tyrkiet er den arrestordre, man har udstedt, bemærker Gert Dyrn.

Faktisk har han ifølge forsvareren en stærk tilknytning til Danmark, hvor han har levet i godt 20 år, og hvor han har sit netværk - også selv han næsten ikke kan tale dansk.

Landsretten skal se på de gamle regler om udvisning, og de er lempeligere end de nugældende, understreger forsvareren.

Mens en af anklagerne har krævet fængsel i seks år, vil maksimalt to et halvt år ifølge Gert Dyrn være mere passende.

Han lægger vægt på, at pengene i første omgang gik til den kurdiske tv-station Roj TV:

- Pengene er ikke gået direkte til PKK, de er ikke givet til krudt og kugler, men til en politisk kamp. Der er tale om indirekte finansiel støtte.

- Den eneste skade, der er sket, er at krænke Tyrkiets omdømme. Jeg har vanskeligt ved at se, hvilken konkret fare, der er tale om, siger Gert Dyrn.

Den anden mand i sagen, en 49-årig direktør, har indsamlet 29 millioner kroner til PKK. Hvornår landsretten afsiger dom, vides tirsdag middag ikke.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.