Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

74-årig dømt for at opfordre til forbrydelse på Facebook

Efter brandattentat mod Islamisk Trossamfund tilbød en at mand bidrage med benzin. Det koster ham fængselsdom.

Efter en brand hos Islamisk Trossamfund tilbød en mand på Facebook at komme med en dunk benzin. Det har nu kostet ham 60 dages betinget fængsel. Scanpix/Mathias Øgendal
Efter en brand hos Islamisk Trossamfund tilbød en mand på Facebook at komme med en dunk benzin. Det har nu kostet ham 60 dages betinget fængsel. Scanpix/Mathias Øgendal

- Jeg giver også gerne en dunk benzin.

Sådan skrev en nu 74-årig mand på Facebook i august sidste år, efter at der var blevet sat ild til Islamisk Trossamfunds bygning i Københavns Nordvestkvarter.

Bemærkningen har torsdag kostet manden 60 dages fængsel i Retten i Nykøbing Falster.

- Dommen blev gjort betinget under hensyn til hans alder og helbred, fortæller specialanklager Emil Folker.

Det betyder, at han ikke skal afsone dommen, hvis han holder sig fra kriminalitet i en prøvetid på et år.

Kort før middag søndag den 16. august blev der sat ild til bygningen, som ligger på hjørnet af Dortheavej og Tomsgårdsvej. Det lykkedes hurtigt at få slukket branden, og selv om bygningen var fuld af børn og unge kom ingen til skade.

Men attentatet fik flere til at ytre sig på Facebook - herunder den 74-årige mand, som skrev sit indlæg i den åbne gruppe "Nej Til Moskeer - Oprigtig". Og det har altså nu kostet ham en dom for at tilskynde til en forbrydelse.

Med dommen blev den 74-årige idømt den straf, som Emil Folker havde krævet.

- Selv om det kun tager et par sekunder at skrive, så viser dommen, at det har konsekvenser. Den er et udtryk for, at det er uacceptabelt at komme med en ytring, der tilskynder til så alvorlig kriminalitet, i det offentlige rum, siger specialanklageren.

Under sagen har den 74-årige nægtet sig skyldig, da det ikke var hans hensigt at tilskynde andre til at begå en forbrydelse, og han ankede på stedet dommen til Østre Landsret.

Flere andre, der skrev indlæg på den pågældende Facebook-side, er siden blevet sigtet for at tilskynde til en forbrydelse.

Manden bag brandattentatet - en 35-årig mand fra Moldova - blev forleden i Retten på Frederiksberg dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling samt en betinget udvisning af landet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.