Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

50 psykisk syge kan være dømt uden lovgrundlag

Varetægtsfængslede i surrogat er uretmæssigt blevet dømt for at være i besiddelse af mobiltelefoner.

Selv om det faktisk ikke er ulovligt, kan 50 personer siden 2007 være blevet dømt for være i besiddelse af en mobiltelefon, mens de har været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling eller en sikret institution.

Det skriver Altinget.dk onsdag.

I bemærkningerne til et nyt lovforslag, som netop skal gøre det ulovligt at være i besiddelse af en mobiltelefon i varetægtssurogat, fremgår det, at personer hidtil er blevet dømt uden lovgrundlag.

Det er i dag ulovligt at være i besiddelse af en mobiltelefon, hvis man er varetægtsfængslet i et lukket fængsel eller arresthus.

Men ingen lov har hidtil forbudt, at psykisk syge, der er for syge til fængsel og derfor sidder varetægtsfængslet i surrogat på psykiatrisk afdeling, har en mobiltelefon.

Også børn, som sidder varetægtsfængslet på en sikret institution, fordi de er under 18 år, har lovligt kunne have en mobiltelefon.

Omkring 50 personer er blevet straffet, vurderer Rigsadvokaten, som kalder det "en meget beklagelig fejl."

- Det er formentlig sager, hvor hverken forsvarere, anklagere eller dommere har været opmærksomme på, at der er forskel på, om man har haft en mobiltelefon i et fængsel eller på en sikret institution, siger statsadvokat Jens Røn til Altinget.

Christoffer Badse, der er monitoreringschef ved Institut for Menneskerettigheder mener, at sagen er yderst pinlig for alle involverede myndigheder.

- Det er grelt. Hvis man ikke har et lovgrundlag for at dømme folk, så strider det mod helt grundlæggende retsprincipper, siger han til Altinget.

Formentlig skal en del sager nu gå om.

Folketinget førstebehandler forslaget om at gøre det ulovligt at være i besiddelse af mobiltelefon i varetægtssurogat tirsdag.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.