Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

49-årig skal i fængsel for 25 år gammel forbrydelse

I 1992 voldtog en mand sin dengang 10-årige svigerinde. Det har onsdag kostet ham 15 måneders fængsel.

En 49-årig mand er onsdag idømt fængsel for at have voldtaget sin 10-årige svigerinde for 25 år siden. (Arkivfoto) Free/Colourbox
En 49-årig mand er onsdag idømt fængsel for at have voldtaget sin 10-årige svigerinde for 25 år siden. (Arkivfoto) Free/Colourbox

En 49-årig mand er ved Retten i Glostrup blevet idømt et år og tre måneders fængsel for mindst tre gange at have tvunget sin dengang 10-årige svigerinde til samleje.

Sagen er meget speciel, da overgrebene mod pigen skete i perioden fra 1. januar til 31. december 1992. Altså for 25 år siden.

Mandens forsvarer ville have retten til at afvise sagen på grund af forældelse. Spørgsmålet blev i maj sidste år behandlet af Retten i Glostrup, der afgjorde, at sagen ikke er forældet.

Det skyldes flere lovændringer i den mellemliggende periode.

Ifølge den straffelov, der var gældende i 1992, ville sagen være forældet efter ti år - altså i 2002.

Men i maj 2000 blev loven ændret, så forældelsesfristen i sager om overgreb på børn først skulle regnes fra barnets 18 års fødselsdag. Det gælder også sager fra før 2000, som ikke var forældet på det tidspunkt.

Denne ændring betød, at sagen ville være forældet i juli 2010.

I 2002 blev strafferammen for den daværende paragraf 222 stk. 2 i straffeloven hævet fra 10 til 12 år. Det betød samtidig at forældelsesfristen ikke længere var 10 år, men 15 år.

Dermed ville sagen være forældet i juli 2015.

Imidlertid blev straffeloven ændret igen i 2013, så forældelsesfristen i sager om overgreb på børn først skal regnes fra offerets 21 års fødselsdag og ikke fra dets 18 års fødselsdag.

Derfor er sagen fra Glostrup ikke forældet, selv om der er gået 25 år. Det ville den først være blevet i juli næste år.

Den 49-årige er dømt for voldtægt ved mindst tre gange at have tvunget sin 10-årige svigerinde til samleje i en kælder i Albertslund.

Selv om han ikke havde tvunget hende, havde der alligevel været tale om voldtægt. Straffelovens nuværende paragraf 216 stk. 2 fastslår nemlig, at der altid er tale om voldtægt, hvis man forgriber sig på et barn under 12 år.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.