Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

30.000 kommunale jobs væk på tre år

På tre år har landets 98 kommuner i al stilfærdighed fået nedlagt over 30.000 fuldtidsstillinger. Krisen blev en kærkommen lejlighed til at effektivisere.

Madeline Logan er nyuddannet sosu-assistent
Madeline Logan er nyuddannet sosu-assistent

Da Anders Samuelsen i forsommeren 2010 præsenterede det nyopstandne Liberal Alliances økonomiske visioner for den offentlige sektor, blev budskaberne akkompagneret af hovedrysten fra alle sider.

Den liberale enfant terrible ville skære 40.000 ansatte i den offentlige sektor over 10 år. Lidt efter lidt skulle det offentlige slankes, beskæres og trimmes, så det kom ned på niveauet under Nyrup-regeringerne i 1990erne. »Helt urealistisk« og »ren velfærdsmassakre« lød skudsmålet fra eksperter og politiske modstandere dengang.

Jo færre hjemmehjælpere, pædagoger og sygeplejersker, jo sværere bliver det immervæk at tage sig ordentligt af de ældre, børnene og de syge. Dét kunne man ikke få befolkningen med på.

To et halvt år og en ny regering senere kan det konstateres, at den vurdering var alt for pessimistisk. På en tredjedel af den tid, Samuelsen drømte om, er det i al stilfærdighed og uden store nationale reformer lykkedes landets 98 kommuner at spare 11,5 milliarder kr. og nedlægge mere end 30.000 fuldtidsstillinger - herunder en lang række lærere, pædagoger og SOSUer.

Som professor i samfundsøkonomi på RUC Bent Greve udtrykker det: »Der er tale om et helt exceptionelt stort fald. I den periode, hvor velfærdsstaten har eksisteret, har vi ikke set noget lignende.«

Hvad endnu mere bemærkelsesværdigt er: Den historiske nedbarbering er sket stort set uden større offentlige protester.

»Det er noget af det mest interessante og overraskende, jeg har oplevet gennem mange årtier i økonomisk politik,« siger cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen.

»Og så virker det næsten, som om det er sket, uden at danskerne har lagt mærke til det. En stille revolution.«

Ifølge cheføkonom i Kommunernes Landsforening Jan Olsen er besparelserne tilmed sket samtidig med, at velfærden er blevet forbedret. Ja, den økonomiske krise har faktisk været en kærkommen lejlighed til at få effektiviseret og omstruktureret kommunernes arbejde:

»Jeg vil ikke sige, at vi er stolte af at have gennemført reduktioner i personalet,« siger Jan Olsen. »Men vi er tilfredse med, at de effektiviseringer, vi har gennemført, er sket på en sådan måde, at servicen er blevet forbedret.«

Det er nu langtfra alle, der køber den fortolkning.

»Man kan ikke løbe fra, at det er de ansatte, der har betalt prisen,« siger formand for fagforbundet FTF Bente Sorgenfrey.

»Og det er altså gået ud over kvaliteten.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.