Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

28-årig klagede til Ligebehandlingsnævnet: Virksomhed søgte »ung« medarbejder

En 28-årig mand undlod at søge en stilling, fordi jobopslaget efterspurgte en »ung« medarbejder. I stedet klagede vedkommende til Ligebehandlingsnævnet.

En virksomhed søgte i marts i et stillingsopslag efter en »ung« medarbejder, og det faldt en 28-årig potential ansøger for brystet.
En virksomhed søgte i marts i et stillingsopslag efter en »ung« medarbejder, og det faldt en 28-årig potential ansøger for brystet.

En dansk virksomhed søgte i begyndelsen af marts efter en ny medarbejder til sit lagerteam, og den ønskede medarbejders profil blev beskrevet således:

»Du er en ung, smilende og energifyldt medarbejder, som kan lide at tage fat. Dette betyder, at du skal have en god fysik. Du skal have lagererfaring, gerne inden for pluk og pak af tekstilvarer med håndholdte stregkodelæsere,« lød beskrivelsen.

Samtidig stod det klart, at der ikke var tale om en ungarbejderstilling, da et kørekort ligeledes var ønskværdigt, fremgik det af stillingsopslaget:

»Er du i besiddelse af et truckkort er det et plus, men ikke et krav.«

En 28-årig jobsøgende mand faldt over opslaget i forbindelse med sin jobsøgning, fordi hans eget erhverv er inden for transport og logistik, men ordet »ung« afholdt ham fra at søge jobbet.

I stedet klagede han til Ligebehandlingsnævnet med henvisning til forskelsbehandlingsloven, fordi der specifikt blev søgt efter en »ung« medarbejder.

Det fremgår af Ligebehandlingsnævnets afgørelse.

Klagen var imidlertid ikke med henblik på at få en godtgørelse. Den ville kun kunne opnås, hvis vedkommende rent faktisk havde søgt stillingen.

I stedet mente klager, at personer »der sagtens ville kunne varetage stillingen, bliver valgt fra til fordel for en ung medarbejder.«

Han valgte ikke at søge stillingen, fordi han »ikke ønsker at arbejde for en virksomhed med sådan en holdning.«

Samtidig opfattede den 28-årige ikke sig selv som ung, fremgår det af klagers bemærkninger i Ligebehandlingsnævnets afgørelse:

»Han betragter som udgangspunkt ikke sig selv som ung længere. Han kan ikke få ungdomskort til offentlig transport, han er ikke ung bilist hos sit forsikringsselskab, og han betaler ikke gebyrer som »ung chauffør« ved leje af bil på en ferie eller varevogne på sit arbejde. Grænsen herfor er 25 år, og »ung« er derfor personer under 25 år.«

Den pågældende virksomhed har over for nævnet forklaret sig med, at formuleringen »en ung, smilende og energifyldt medarbejder« var for at signalere, at der var behov for en medarbejder med »gåpåmod« og »frisk energi«, men ikke at vedkommende skulle have en speciel alder.

Samtidig mener indklagede, at den 28-årige mand er ung, og derfor ikke ville have haft »den fornødne retlige interesse i sagens førelse, selv hvis han havde søgt stillingen.«

Afgørelsen i Ligebehandlingsnævnet blev, at virksomheden havde handlet i strid med annonceringsbestemmelsen, fordi et ord som »ung« sidestilles med, at en virksomhed søger en medarbejder med en bestemt alder.

Men fordi klager ikke havde søgt stillingen, var det ikke muligt for Ligebehandlingsnævnet at tage stilling til, om manden var blevet forskelsbehandlet på grund af sin alder, og ej heller, om man stadig kan betegnes som »ung«, når man er fyldt 28 år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.