Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

200 færre juleindbrud i år

På landsplan er antallet af indbrud i juledagene faldet fra 1.500 sidste år til 1.300 i år. Borgerne er blevet bedre til at gardere sig, og politiets præventive indsats har virket, vurderer Rigspolitiet.

Juleindbrudstyvene har været lidt sløvere med dirkene og kobenene i år i forhold til sidste år.

Rigspolitiet melder om 1.322 anmeldelser om indbrud i villaer, lejligheder og andre beboelsesejendomme på landsplan i dagene 20. til 26. december i år, og det er 200 færre end sidste år, hvor juledagene bød på 1.525 indbrud.

- Det ser faktisk rigtig pænt ud, og det er vi meget glade for, siger kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet Carsten Andersen, der tror, de færre indbrud hænger sammen med flere ting.

- Vi har været rigtig meget på mærkerne før jul. Vi har været ude og besøge potentielle indbrudstyve og ønsket dem en god jul, mens vi samtidig har fortalt dem, at vi holder øje med dem. Udover det har vi været meget synlige i indkøbscentre og lignende, hvor lokale betjente har stået klar til at rådgive borgerne om, hvordan de bedst forebygger indbrud, forklarer han.

Politiet har derudover været aktive på Facebook, hvor danskerne har kunnet stille indbrudsrelaterede spørgsmål i dagene op til jul. Samtidig har danskerne selv været ekstra opmærksomme på at beskytte julegaver og sølvtøj mod tyveknægte.

- Vi har oplevet en rigtig stor interesse på blandt andet Facebook, og det er meget glædeligt, at borgerne er så interesserede i at sikre sig bedst muligt. Det er helt klart dét, der skal til, hvis antallet af indbrud skal nedbringes, siger han.

Telefonerne har også ringet mere, end de plejer, på landets politistationer i juledagene, fordi danskerne er blevet bedre til at ringe, hvis de oplever noget mistænkeligt på villavejene.

- Før i tiden ringede man kun til politiet, hvis det var strengt nødvendigt, men nu ringer man hellere en gang for meget end en gang for lidt, og det er vi glade for, siger Carsten Andersen.

Der er dog stadig en risiko for, at der lander flere anmeldelser om indbrud på politiets bord i løbet af det næste par dage, når danskerne vender hjem fra juleferie. Men ifølge Carsten Andersen er tendensen så tydelig, at Rigspolitiet godt tør konkludere, at der er væsentligt færre indbrud i år.

Sydøstjyllands Politi er en af de politikredse, der har mærket markant færre juleindbrud. I år er der blevet anmeldt 83 indbrud i perioden 20. til 26. december, og sidste år blev der i samme periode anmeldt 117 indbrud.

- Det er et betragteligt fald, og jeg tror, det hænger sammen med, at vi har haft stort fokus på forebyggende tiltag og har besøgt kendte indbrudstyve. Derudover falder julen i år sådan, at flere holder lang juleferie, og derfor er de sidste anmeldelser nok ikke kommet endnu, siger vicepolitiinspektør Lars Ozol.

I de samme seks dage har Midt- og Vestjyllands Politi fået 65 anmeldelser om indbrud mod 78 sidste år.

- Der er kommet mere fokus på nabohjælp, og borgerne er blevet bedre til at sikre sig. Men vi skal passe på med at konkludere noget for hurtigt, for julen er jo ikke slut endnu. Men der tegner sig en fin tendens, siger politikommissær Jørn Schmidt.

Københavns Politi melder om 138 anmeldelser fra lillejuleaften til og med 2. juledag, og det er et stort set uændret antal i forhold til sidste år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.