Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

20-årig får ni måneders fængsel for stenkast mod politi

Østre Landsret idømmer en 20-årig mand ni måneders fængsel for at kaste brosten under demonstration. Det er første landsretsdom, siden straffen blev skærpet.

Den unge mand deltog 1. marts i demonstrationer i forbindelse med markeringen af tiårsdagen for rydningen af Ungdomshuset. Her kastede han mindst én brosten mod politiet.

Stenkast mod politiet straffes efter straffelovens bestemmelse om vold og trusler mod personer, der udfører et offentligt hverv. Den form for vold og trusler straffes hårdere, end hvis offeret var en almindelig borger.

I forbindelse med den såkaldte respektpakke valgte Folketinget blandt andet at skærpe straffen for overtrædelse af den paragraf.

Strafskærpelsen indebærer, at straffen stiger med en tredjedel, når der er tale om vold mod politifolk i situationer med uro. Statsanklager Steen Saabye lagde vægt på skærpelsen i sin procedure.

»Jeg har ment, at man samlet skulle lande på ni måneder, som det også blev,« siger han.

I byretten blev den 20-årige frifundet for anklagerne, men landsretten kom altså til en anden afgørelse.

Ifølge Steen Saabye var det en enig landsret i modsætning til byretten, hvor to mod en stemte for frifindelse. Han fortæller, at billeder fra demonstrationen blev brugt som beviser i sagen.

»Helt konkret kan man sige, at det drejer sig om, at han har kastet en sten mod politiet. Det er en konkret vurdering, at det er ham ud fra billeder fra demonstrationen, hans tøj og hans udseende,« siger anklageren.

Den 20-åriges forsvarer, Marc Jørgensen, fortæller, at den unge mand indrømmer at have taget del i demonstrationen, men han nægter at have kastet sten mod politiet.

Han synes, at ni måneder er en meget streng straf.

»Det her område bærer præg af, at det har været strafskærpelse på strafskærpelse på strafskærpelse.«

»Der har været politikere, som vil ud og markere sig med respektpakken. Man kommer op i et niveau, som i mine øjne er lidt ude af takt med, hvad der er rimeligt,« siger forsvareren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.