Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

17.000 lærere arbejder ikke i skolesystemet

Danmarks Lærerforening frygter, at Danmark ender som Sverige, hvor lærermanglen er meget stor.

Mange uddanner sig til folkeskolelærere uden at gøre brug af uddannelsen.

Det skriver Politiken, der refererer til en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Ifølge tal fra september 2014, der er de seneste tilgængelige, var 17.034 uddannede lærere ikke ansat i folke- eller privatskoler.

- Det er en udvikling, der går stærkt. Og vi skal passe på, vi ikke ender på den anden side af "point of no return", som i Sverige, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, til avisen.

Lærerformanden henviser til, at der i Sverige i dag mangler 60.000 lærere. Ifølge en fremskrivning vil det tal nå 100.000 i 2020.

- Vi skal sørge for, at folkeskolen er en attraktiv arbejdsplads for lærerne, for ellers kan vi ikke holde på dem i folkeskolerne. Og vi kan ikke undvære dem, ellers havner vi i svenske tilstande, siger Anders Bondo Christensen til Politiken.

Han understreger, at det ikke kun handler om at fastholde lærerne i skolerne. Men folkeskolen skal i højere grad også blive bedre til at skaffe nogle af de lærere tilbage, der har forladt skolen.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) mener man ikke, at tallene ubetinget fortæller, at folkeskolen ikke er en attraktiv arbejdsplads.

Formand for løn- og personaleudvalget Michael Ziegler (K) kalder det derimod en naturlig udvikling.

- Det gode ved denne udvikling er, at vi får et langt mere mobilt arbejdsmarked, hvor arbejdstagerne bruger deres kompetencer inden for flere forskellige brancher, siger han til Politiken og tilføjer:

- Så kan man også tage det som et positivt tegn, at læreruddannede er beskæftiget andre steder end i folkeskolen, fordi det viser, at læreruddannelsen er efterspurgt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.