Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

15 danskere samlede meteorit-stumper - nu får de to millioner kroner

15 privatpersoner kan nu dele en dusør på hele to mio. kr. for deres fund af næsten ni kilo meteoritstumper, der sidste år faldt ned over det vestlige København.

Lektor Henning Haack viser en stump af Ejbymeteoritten.
Lektor Henning Haack viser en stump af Ejbymeteoritten.

15 danskere gjorde en særdeles lukrativ forretning, da de i dagene efter et spektakulært meteornedfald over den vestlige del af hovedstadsområdet 6. februar i fjor indsamlede i alt 8.937,78 gram meteoritstumper.

De 15 meteoritjægere står nemlig til at dele en samlet »findeløn« på  lidt over to mio. kr., skriver Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

Dusøren stammer fra Statens Naturhistoriske Museums danekræ-ordning, og beløbet vil blive fordelt efter hvor mange gram, de enkelte findere har indleveret til museet.

Så hvis en af finderne har indsamlet eksempelvis 900 gram meteoritstumper, står vedkommende til at modtage over 200.000 kr.

Det store beløb skyldes, at finderne er sikret en godtgørelse, der nogenlunde svarer til meteoritternes markedsværdi.

Den såkaldte Ejby-meteorit faldt bl.a. ned på en parkeringsplads i Herlev, hvor der blev indsamlet omkring et halvt kilo af de sjældne sten, der stammer helt tilbage fra solsystemets dannelse for ca. 4,5 mia. år siden.

»Danekræ-ordningen sikrer, at meteoritter som Ejby eller Maribo bliver bevaret som en del af vore fælles, nationale naturarv. Det er ret fantastisk og samtidig enestående. Der findes ikke nogen tilsvarende ordning i andre lande. Til gengæld er der i udlandet en del opmærksomhed omkring vores danekræ-ordning, fordi den fungerer så godt på »halvfrivillig« basis,« siger Bent Lindow fra Statens Naturhistoriske Museum og medlem af Danekræ-udvalget. Han fortsætter:

»I udlandet vil en meteorit som Ejby typisk ende på det kommercielle marked og forsvinde ind i en privat samling. Det er et stort tab for omverdenen, hvor hverken offentligheden kan nyde den på museum, eller forskerne kan undersøge den og lære nyt om naturens verden.«

En enkelt klump fra Ejby-meteoritten har tidligere været udstillet på Geologisk Museum i København, men i de kommende to uger - under skolernes vinterferie - vil offentligheden for første gang få mulighed for at se alle meteoritterne samlet på museet.

Det spektakulære syn af stenens fald fra rummet blev indfanget på videokamera. På den baggrund kunne man beregne dens hastighed, da den fløj ind i atmosfæren, til 14,5 km/sek, svarende til ca. 50.000 km.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.