Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

15-årig pige fra mørkelagt Kundby-sag går til landsretten

Forsvarer for pigen vil bede om et retsmøde i landsretten for at få sat hende på fri fod i mørkelagt sag.

En 15-årig dansk konvertit fra Kundby er blevet varetægtsfængslet i isolation for at producere sprængstof. Den fængsling vil hendes forsvarer nu kære til landsretten.
En 15-årig dansk konvertit fra Kundby er blevet varetægtsfængslet i isolation for at producere sprængstof. Den fængsling vil hendes forsvarer nu kære til landsretten.

København: En ung kurdisk kvinde frygter for sin sikkerhed, hvis detaljer om hende kommer frem i lyset i Københavns Byret.

Det siger hendes advokat tirsdag i den første retssag om politiets indgreb over for personer, som mistænkes for at ville deltage i væbnede konflikter i udlandet.

22-årige Joana Palani har fået frataget sit pas, ligesom politiet har forbudt hende at forlade Danmark i et år.

Både i Syrien og Irak har hun angiveligt deltaget i kurdernes kampe mod Islamisk Stat. Og det indebærer, at hun ifølge politiet kan være til fare for statens sikkerhed.

Nu beder Joana Palani byretten om at ophæve politiets indgreb, men retsmødet tirsdag begynder med, at advokat Thorkild Høyer forlanger dørlukning.

- Der skal fremlægges oplysninger, som kan indebære en trussel mod min klients sikkerhed, siger advokaten.

Hvad det nærmere går ud på, får journalister og andre tilhørere ikke besked om. Efter en halv times tid bestemmer dommer Karen Duus Mathiesen, at dørene lukkes, når Joana Palani og en politibetjent afgiver forklaring.

Kvindens sag har været vidt og bredt omtalt i medierne.

Berlingske, BT, Berlingske, Politiken og Information er blandt de medier, som har bragt store reportager om gymnasieeleven, der forlod Danmark for at deltage i kurdernes væbnede kamp.

Desuden er der på Facebook fotos af hende i uniform og med våben. Og netop hendes optræden i aviserne og opslagene på Facebook indgår i politiets begrundelse for indgrebet.

Det fortæller Københavns Politis repræsentant, Rikke Skov Bonde, da hun gennemgår sagen.

Et afgørende spørgsmål er tilsyneladende, om hun har kæmpet for YPG, der er tilknyttet PKK, som står på terrorlisterne.

Dette er hun blevet citeret for i interviews. Her har hun oplyst at have været med i YPJ, som er den kvindelige afdeling af YPG.

Men senere har hun og advokat Høyer sagt, at hun derimod har deltaget i de kurdiske Peshmerga-styrkers indsats. Advokaten har sagt, at politiet har taget fejl.

Det var sidste forår, at pasloven blev ændret. Og hensigten var især at bremse radikaliserede unge, der drages af for eksempel Islamisk Stat.

Torsdag fortsætter sagen i byretten. Dommerens afgørelse kommer først senere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.