Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

12 danskere døde af bakterier i rullepølse

Ifølge Fødevarestyrelsen er hovedsmittekilden blevet fundet hos fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene.
Ifølge Fødevarestyrelsen er hovedsmittekilden blevet fundet hos fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene.

Siden juni er 12 danskere døde af bakterien listeria, der er blevet sporet til fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

»Det er et meget alvorligt udbrud og utroligt ubehageligt. I alt er 20 foreløbigt smittede, og af dem er de 12 døde. Der er i alle tilfælde tale om mennesker med en meget alvorlig underliggende sygdom,« siger Steen Ethelberg, seniorforsker og leder af Seruminstituttets afsnit for fødevarebårne og zoonitiske infektioner, til Berlingske.

Han understreger, at raske mennesker ikke behøver at være bekymrede for listeria.

»Det er en bakterie, vi alle sammen spiser i ny og næ, men vi bliver ikke syge af det. Man skal være svækket i forvejen, for at bakterien kan få fodfæste,« siger Steen Ethelberg.

Hovedsmittekilden er blevet fundet hos fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene. Virksomheden er derfor blevet lukket, og alle dens produkter er ved at blive trukket tilbage.

På Seruminstituttet mistænker man, at de smittede personer har fået lammerullepølsen fra institutionskøkkener på enten sygehuse eller plejehjem.

»Vi kan være helt sikre på, at bakterien i rullepølsen er den samme, som har gjort de 20 patienter syge,« siger Steen Ethelberg.

I fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser er man dybt berørt af situationen.

»Det er dybt ulykkeligt, at listeria-bakterier i vores lammerullepølse med stor sandsynlighed har ført til sygdom og dødsfald. Det påvirker os helt utroligt meget - både medarbejdere og ledelse. Derfor samarbejder vi selvfølgelig på alle måder med myndighederne og tilbagekalder alle vores produkter for at eliminere enhver risiko. Vi gør nu alt for sammen med myndighederne at finde ud af, hvordan det kunne ske,« udtaler ejer og direktør Palle Andersen i en skriftlig kommentar.

Jørn A. Rullepølser A/S har leveret produkter til andre virksomheder, og Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på at finde ud af, hvilke navngivne produkter det drejer sig om.

Fakta:

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer.

Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose, men til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom.

Siden 2006 har antallet af syge af listeria ligget mellem 50 og 60 med det højeste antal i 2009, hvor 100 blev syge.

Kilde: Fødevarestyrelsen

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.