Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

100.000 bilister i oprør mod fotovogne

Denne weekend firedobler politiet antallet af fotovogne, men over 100.000 danskere er allerede med i forskellige grupper, hvor de på nettet advarer hinanden om fotovognene.

Når Rigspolitiet søndag firedobler antallet af ATK-vogne (Automatisk Trafikkontrol, red.) på de danske veje, sidder i alt mere end 100.000 bilister klar med Facebook-grupper og telefon-apps for at advare hinanden om vognenes placering og dermed undgå fartbøder. Det skriver Søndagsavisen.

Advarselsgrupperne, der fungerer ved, at bilisterne løbende advarer hinanden, når de ser en fotovogn på vejene, har vokset sig stadig større de seneste år.

Og det kan være med til at stikke en kæp i hjulet på Regeringens planer om at inddrive godt 600 millioner ekstra bødekroner i 2015 alene.

»De nye vogne er sat i verden for at score penge fra de danske bilister, og der er vores gruppe hjælp til selvhjælp, så man undgår de bøder. Det er fint, når politiet stiller vognene i bebyggelser og ved skoler, men vi ser dem ofte steder, hvor de kun er sat op for at score penge, og det vil vi ikke betale til,« siger John Larsen, administrator af facebookgruppen »Fartkontrol Nordjylland«, til Søndagsavisen.

I Forenede Danske Motorejere, der ofte har udvist skepsis over for politiets placering af ATK-vognene, kan man ikke se noget problem i, at tusindvis af bilister vil advare hinanden til at køre uden om de nye vogne.

»Hvis de sætter farten ned af den grund, har det jo en forebyggende effekt,« siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i FDM.

Heller ikke Rigspolitiet har de store indvendinger.

»Men vi vil selvfølgelig opfordre folk til at sætte farten ned generelt, for hvis man gør det, så er der jo heller ingen grund til at være med i sådan en advarselsgruppe,« siger Frank Mathiesen, centerchef for Politiets Nationale Færdselscenter.

Der findes godt 20 Facebookgrupper med sammenlagt mere end 100.000 tilmeldte brugere, som advarer hinanden om ATK-vogne. De største er centreret omkring Nordjylland, Østjylland, Odense og København og har mellem 10-20.000 brugere hver.

Der findes også en række telefon-apps, der udelukkende har til formål at advare om fartkontroller.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.