Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

10.000 job kan ikke besættes

I næsten 10.000 tilfælde måtte virksomheder i efteråret 2012 lede forgæves efter nye medarbejdere.

Flere af de mislykkede forsøg på at matche en arbejdsløs med et ledigt job sker inden for brancher som bygge- og anlæg, rengøring og detail. - Arkivfoto
Flere af de mislykkede forsøg på at matche en arbejdsløs med et ledigt job sker inden for brancher som bygge- og anlæg, rengøring og detail. - Arkivfoto

Mens arbejdsløsheden fortsat vokser, stiger antallet af job, der ikke besættes, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. En undersøgelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser ifølge avisen, at virksomheder i næsten 10.000 tilfælde ikke fandt den rette medarbejder til et ledigt job i efteråret 2012.

- Det er trist at opleve, at tusindvis af job ikke kan besættes, når der er mere end 160.000, der er ledige. Beskæftigelsessystemet har svigtet arbejdsmarkedet, og der er brug for, at vi kommer til bunds i, om svigtet foregår i jobcentrene, i a-kasserne eller begge steder, siger direktør Henrik Bach Mortensen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Flere af de mislykkede forsøg på at matche en arbejdsløs med et ledigt job sker inden for brancher som bygge- og anlæg, rengøring og detail.

- Det er ikke rumfysikere og andre højt specialiserede folk, man ikke kan rekruttere. Vi taler om job inden for blandt andet rengøring, altså relativt generelle kompetencer, som besiddes af mange ledige, siger Henrik Bach Mortensen.

Hvad gik galt

Det fremgår ikke at undersøgelsen, hvordan de ledige job blev formidlet.

- Det er selvfølgeligt ikke i orden, at vi i en tid, hvor vi kæmper fra hus til hus for at skaffe ledige, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, et job, ud af det andet øje kan se, at der er 10.000 ledige job, der ikke blev besat. Det er nødvendigt at komme til bunds og få fulgt op for at finde ud, hvad der gik galt. Kender virksomheden ikke jobnet, eller er det jobcentrene, som ikke er opsøgende nok, siger direktør Verner Sand Kirk fra A-kassernes Samvirke.

Han frygter, at undersøgelsen miskrediterer beskæftigelsessystemet.

- Den slags halve undersøgelser, der ikke afdækker den egentlige årsag, er tæt på landsskadelig virksomhed, fordi den giver hele debatten en slagside. Så mange job, som ikke bliver formidlet, er med til at ryste legitimiteten omkring beskæftigelsessystemet, og det har ingen glæde af, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.