Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

10. maj: Faldskærmsmand melder sig på Det Kongelige

Den danske skuespiller Mogens Wieth.
Den danske skuespiller Mogens Wieth.

Det var ikke mindst de mange danske søfolk i allieret krigstjeneste, der var med til at styrke det danske renomme i udlandet , men der var også danske soldater i allieret tjeneste på landjorden og i luften. Om de danske piloter i Royal Air Force har Susanne Zimer Feierskov skrevet en bog ,"Med vinger og våben" (2011) . Blandt de kendte danskere, der frivilligt meldte sig til allieret tjeneste, var skuespilleren Mogens Wieth, der var kvindernes foretrukne stjerne. Berlingske Tidende fangede ham 10. maj i Kastrup Lufthavn, da han vendte hjem:

"I britisk premierløjtnantsuniform med faldskærmsmærke på armen landede i går i Kastrup Lufthavn - dog ikke med faldskærm, men med et Liberator Plan - skuespiller Mogens Wieth. Slank, kæk og med overskæg. Mogens Wieth rejste til Sverige sammen med Ebbe Rode og Bodil Kjer den 1. marts efter alvorlige trusler fra nazistisk side.

Skuespilller Mogens Wieth og Ebbe Rode.
Skuespilller Mogens Wieth og Ebbe Rode.

Hvad bestilte De i Sverige, spurgte vi faldskærmsmanden?

”Jeg gik med hænderne i lommen. Det skulle vi jo den første tid. Og jeg havde under disse omstændigheder ikke lyst til at optræde som skuespiller derovre. Hvorfor skulle jeg blande et mere eller mindre interesseret publikum ind i, hvor forfærdeligt det var herhjemme? Det var jo ikke svenskerne, der havde sendt bud efter os. Men det lykkedes mig så at komme til England, hvor jeg meldte mig til faldskærmstjeneste.”

Hvor lang uddannelse fik De?

”Jeg skulle først grundigt undersøges af Secret Service, så jeg begyndte først den 24. april, men der blev også trænet hårdt.”

Og deres Løjtnant/Charge?

”Den fik jeg automatisk ved at blive faldskærmsjæger. Men der blev ikke brug for mig, da tyskerne overgav sig. Jeg er dog stadig tjenestegørende og skal stille i morgen."

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.