Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Solkongerne i The Minds of 99 er på toppen af deres musikalske game

På det danske rockbands tredje album konsoliderer kvintetten sin status som knivskarpt generationsorkester

Den danske kvintet er aktuel med deres tredje album »Solkongen«
Den danske kvintet er aktuel med deres tredje album »Solkongen«

Er The Minds of 99 tidens bedste dansksprogede rockorkester? Noget tyder på det. Med deres tredje og særdeles træfsikre fuldlængdealbum, der er sat sammen af bandets to »Solkongen«-ep’er, konsoliderer de i al fald sin status som knivskarpt generationsorkester.

På udspillet, der er skabt sammen med producerne Carsten Heller og Eloq, sætter københavnerkvintetten flammende elektrorock til nogle af de splittede følelser og tanker, som er velkendte for mange af os, som er født i den første halvdel af 1980erne. De små årgange. Os, der fik at vide, vi kunne blive hvad som helst, hvor som helst og når som helst. Vi, som susede igennem vores 20ere i en sorgløs festrus, der virkede endeløs. Forkælede. Forvirrede. Frie. Selviske.

Omslaget til »Solkongen«
Omslaget til »Solkongen«

Men pludselig var det slut. Alt det sjove. Friheden. Uforudsigeligheden. Pludselig stod vi på tærsklen til voksenlivet. Med uddannelse, studiegæld, fast parforhold, børn, bolig og måske endda et job, hvis man var blandt de heldige. Bundet på mund og hånd af ansvar og alvor. Med en ny virkelighed foran os, som det for mange, inklusiv jeg selv, var svært at omstille sig til lige med det første.

Den 34-årige Minds-sanger Niels Brandt er dygtig til at sætte indsigtsfulde ord på netop denne transition mellem ungdom og voksenliv. Han mestrer at beskrive rastløsheden, uroen, jagten efter det næste store sus, uskyldstabet og melankolien over, at de vilde år er ved at ebbe ud med poetisk præcision. Fik vi set det vi ville? Hvor satte vi et aftryk? Og hvad med alt det, som løb ud i sandet? Sådanne emner optager Brandt.

Hans styrke som tekstforfatter er, at han er eminent til at sige noget universelt ud fra en personlig erfaring. Han taler klart og tydeligt. Man kan relatere til hans udsagn. De er uden unødig sprogpynt. Let eksistentielt forståelige, uden at de bliver banale og letkøbte.

Stjerneeksempler er den potente slagsang »Ung Kniv« og den melodiske hymne »Alle Skuffer Over Tid« – to af albummets største højdepunkter. På sidstnævnte lyder det profetisk: »Alle skuffer over tid / og jeg vil komme til at skuffe dig / jeg siger det bare så du ved / at alle skuffer over tid«.

Sangen er en reminder om at huske at være til stede i nuet, snarere end den er en elegi over tabte idealer og svunden ungdom. Livet er ikke ovre, det er bare ændret. Det er Brandts erkendelse, men han bringer budskabet videre. Vi bør kunne se os selv i øjnene, selvom vi med årene får slebet de værste kanter af.

Som band er The Minds of 99 endnu fjernt fra skuffelsen. De er på toppen af deres game. »Solkongen« byder ikke på meget at vende tommelfingeren nedad over. Det er et majestætisk udspil rigt på musikalske opture.

The Minds of 99
»Solkongen«

★★★★★☆
Discoway/No3

Lyt til albummet her:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.