Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
MUSIK

The Flaming Lips tager på flippet rumfærd

De frygtløse freaks fra Oklahoma City genfinder livsglæden på deres nye album »Oczy Mlody«

The Flaming Lips er tilbage med deres nye album Oczy Mlody. Foto: PR
The Flaming Lips er tilbage med deres nye album Oczy Mlody. Foto: PR

På deres sidste regulære album, »The Terror« fra 2013, gik de ellers så jubelglade amerikanske syrepop-optimister The Flaming Lips kunstnerisk helt i sort. Det var et desillusioneret, klaustrofobisk, paranoidt og trøstesløst undergangsværk, hvor det eklektiske Oklahoma-orkester havde mistet deres ellers så smittende livsglæde.

Forsanger Wayne Coyne var deprimeret, efter han netop var blevet separeret fra sin kone, bandets kompositoriske mastermind Steven Drodz var begyndt at tage heroin igen, efter at have været clean i en årrække, og musikalsk var udspillet stort set blottet for de sirligt svævende psykedeliske melodier, som gjorde The Flaming Lips til et uimodståeligt bekendtskab på millennium-hovedværkerne »The Soft Bulletin« og »Yoshimi Battles The Pink Robots«. Nedtursstemningen stod i skarp kontrast til bandets ellers så kærlige technicolor-konfettifest.

Heldigvis har de frygtløse freaks lagt den værste krise bag sig. Deres nye album, der bærer den typisk Flaming Lipske nonsenstitel »Oczy Mlody«, lyder i alt fald som en tilbagevenden til livet. Her er overskuddet, de knuselskeligt skæve eksperimenter og, måske allervigtigst, det gode melodimateriale, tilbage på den musikalske dagsorden.

Med Wayne Coyne som intergalaktisk turguide, og kontrolrummet bemandet af hans hold af supersoniske lydkosmonauter, har »Oczy Mlody« karakter af en flippet rumfærd ud i stratosfæren i selskab med Oklahoma Citys mest krøllede hjerner. Som en musikalsk ækvivalent til kulttegnefilmserien »Adventure Time« er albummet både gakket og fantasifuldt, men samtidig også poetisk, spirituelt og filosofisk. Det ene øjeblik møder man enhjørninger, kæmpesvampe og lyserøde drager i en candyflosset lykkepillerus, det næste uhyggelige kvækkende frøer med dæmoniske øjne, for det tredje at blive konfronteret med livets store dilemmaer.

Ambiguiteten er permanent til stede i de adstadige kosmiske kompositioner. »Sunrise (Eyes Of The Young)« er en smukt boblende psychpop-symfoni, der både hylder solopgangens skønhed og giver sig hen til eftertænksomheden og savnet af en elsket. »The Castle« er en storladen og legesyg fantasme, mens den afsluttende duet med veninden Miley Cyrus, »We A Family«, er en opløftende konklusion, der minder os om, at det er fællesskabet og kærligheden, som binder os sammen.

Så for at opsummere, så står »Oczy Mlody« som en smukt fabulerende genkomst fra sindets dybeste kulkælder. Det er skønt at have originalerne tilbage.

Hvem: The Flaming Lips
Hvad: »Oczy Mlody«, Bella Union

Hør albummet her:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.