Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Rock

Sange fra i dag

Caffe latte, penge, rehabiliteringscentre og mosekoner. Virkeligheden er til stede på vidt forskellig vis på udspillene fra Spillemændene, Folkeklubben og Gasblå.

Folkeklubben skyder med skarpt 
efter både højre- og venstreorienterede på »Popsange«.
Folkeklubben skyder med skarpt efter både højre- og venstreorienterede på »Popsange«.

Det er altid interessant at se, hvordan virkeligheden manifesterer sig i en ny tids sangskrivning. Altså om det liv, vi lever med eksempelvis smartphones og finanskrise, er til stede i teksterne, er trængt i baggrunden eller helt fortrængt.

Hos Spillemændene, der debuterer med minialbummet »Spillemandsbogen«, er nutiden bestemt til at få øre på. Her optræder ord som »cafe«, »ældrebyrde« og »rehabiliteringscenter«, men de foldes ind i en fortidig verden med mosekoner, vættelys, dybe skove og som i bandnavnet spillemænd.

Det sidste kan nu ikke høres i musikken, der langtfra tegnes af violin og halm i træskoene, men er en umærkelig melange af jazz, vise, ballade, rock og Nicolai Elsbergs voldgravsdybe, fløjlsbløde baryton, der ikke, som den slags plejer at være, holder sig til alvoren, men også er morsom. Ikke på sådan en haha-facon, men mere underspillet. Som når Elsberg, uden at ændre tonefald, synger sig gennem de ofte kropumulige versefødder.

Resultatet af alt dette er fire sange, der mest lyder som The National på halv hastighed, og »Spillemandsbogen« er afgjort et af de mest fascinerende foretagender på den yngre danske musikscene.

Med Fjällräv på ryggen

Mindre skæve end Spillemændene, men i et endnu tættere forhold til virkeligheden er Folkeklubben, der byder på en blanding af pop og folk på minialbummet »Popsange«. Og at ordet »opsang« gemmer sig inde i albumtitlen ligner en pointe, og tidens kapitalfiksering tematiseres i åbneren »For pengene«, der mellem lange, lysende guitarlinjer og på et smukt omkvæd spørger: »Er du i det for pengene?«

Den kan lytteren så tænke over, indtil den vildt veloplagte »Fedterøv« melder sig og umiddelbart ligner venstreorienteret parole-pop, men ikke er det, da den skyder efter alt og alle og rammer de fleste med sin fortælling om en type, vi vist alle kender:

»Du var hurtig til at ta’/når der var fire øl på bordet og fem der sku’ ha’«. Og siden lyder det, at »den 1. maj er du på plads/Du vil redde verden med en Fjällräv på ryggen/Drop dog det gas/Du prædiker solidaritet/men du er en fedtet akademisk caffe latte-narkoman/og en falsk profet«.

Gok! Og det er i det hele taget aldrig kedeligt at lytte til den melodistærke trio og til Kjartan Arngrims skarpe ord og sine steder brede, Kim Larsen’ske fraseringer.

På fabrikken

Hvor fire sange er nok til at overbevise i Folkeklubbens tilfælde, så lykkes det ikke Gasblå at gøre det samme, selv om deres album gemmer på hele 11 numre.

Det er ellers på papiret interessant, hvordan sangskriver Brian Hesselberg bruger fabrikken som et billede på tomhed og umenneskelighed. Og om aftenen, efter arbejdet, falder arbejderen bare sammen om sin egen meningsløshed: »Ser fjernsyn til klokken er ti/falder i søvn foran en flimmerskærm/Endnu en tåbelig serie er forbi«.

Man hører ekkoerne af Røde Mor et sted mellem linjerne, men Gasblå er aldrig rigtig gode på »Fabrikken«, som udgøres af en skridsikker, men lidt upersonlig rock og har Hesselberg ved mikrofonen, selv om han ikke er nogen særlig interessant sanger.

Vel er der glimt af skønhed og fine samfundsspejlinger på udspillet, men altså ikke ofte nok til for alvor at fænge an. Og slet ikke i forhold til Folkeklubben, der debuterer med dejlig skarphed, og Spillemændene, som melder sig med en egen sær skønhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.