Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
MUSIK

Ohios rock-melankolikere lyder relevante igen

The National har genfundet den kreative gnist på det glimrende og eksperimenterende nye album »Sleep Well Beast«.

Det amerikanske rockband The National udgiver deres syvende album »Sleep Well Beast«.
Det amerikanske rockband The National udgiver deres syvende album »Sleep Well Beast«.

På deres forrige album, det fire år gamle »Trouble Will Find Me«, lød The National som en træt og uinspireret udgave af dem selv. Det var lyden af et fuldvoksent og succesfuldt rockorkester, der var blevet for magelige. Automatpiloten var aktiveret og den amerikanske kvintet var blevet lidt for gode til at gøre deres ting. Det virkede ikke som om de orkede at anstrenge sig længere. De hvilede på laurbærrene. Og med dovenskab følger ligegyldighed.

Men fire års pause, hvor flere af bandmedlemmerne har helliget sig væsensforskellige sideprojekter, har tilsyneladende gjort underværker. På aktuelle »Sleep Well Beast« er The National vågnet op til dåd og melankolikerne fra Ohio lyder relevante igen. Den kreative gnist er vendt tilbage og samtidig har en mere eksperimenterende dimension sneget sig ind i udtrykket, hvor en diskret brug af elektronik og flakkende synth-flader giver The Nationals lyd en ny og mere fyldig tekstur.

Samtidig er alle bandets distinkte signaturtræk stadig stærkt repræsenteret i både lyrik og musik. Den forslåede romantisme og den pessimistiske livstræthed, hvor der sært nok alligevel ofte anes en spæd flig af optimisme, er i vanlig stil udgangspunktet for forsanger Matt Berningers alvorstunge tekster, der er mere antydende end anekdotiske.

Omslaget til albummet »Sleep Well Beast«,
Omslaget til albummet »Sleep Well Beast«,

Der rumsterer en ulmende skønhed kronisk under kompositionernes overflade. Underspillet, men evig præsent. Skønheden forputter sig i de tristessevædede kompositioner, der tit lyder som om de er ved at krakelere, fra tid til anden stikker ansigtet frem.

Singleforløberen »The System Only Dreams in Total Darkness« (en kandidat til årets bedste sangtitel?) forener en pulserende elektronisk rygrad med spøgelsesagtige, kvindelige korstemmer, mens bandet på det slæbende titelnummer går all in på klikkende electronica.

I den modsatte grøft er melodiske »Day I Die« med sine rullende trommer og kantede, molstemte guitarlinjer rendyrket The National classic. Det støjende rockdrøn »Turtleneck« er et frustreret og sardonisk følelsesudbrud, hvor Berninger i en ironisk tone spyer galde til højre og venstre, mens den smukt vingeskudte pianoskæring »Carin at the Liquor Store« lyder som en lindrende værtshushymne for nattelivets trøstesløse sjæle.

»Sleep Well Beast« er kvintettens mest alsidige udspil til dato. Det er en både legesyg og ekstremt fokuseret plade, hvor de enkelte sange måske umiddelbart stritter i mange retninger, men alligevel udgør de tilsammen en dynamisk og velfungerende helhed.

The National
»Sleep Well Beast«
★★★★★☆
4AD/Playground

Lyt til albummet her:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.