Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Historie

En terrorstats sammenbrud

Ian Kershaw har skrevet en fornem bog om slutspillet i Hitler-Tyskland. Det er grusom læsning.

Da D-Dag endelig oprandt 6. juni 1944, og De Allierede foretog deres landgang i Normandiet i Frankrig, startede det »Slutspil« - titlen på den respekterede britiske historiker Ian Kershaw værk - som endte med det nazistiske Tysklands nederlag knap et år senere. Vægten er alene lagt på det tyske samfund og de mekanismer, der forlængede krigen med kæmpe civile tab til følge.

Styrets radikalisering efter D-Dag fulgte af den tydelige fornemmelse blandt regimets håndlangere af, at de nu rent fysisk levede på lånt tid, at en fredsløsning af en slags ikke længere var mulig, at de intet havde at miste, og netop det havde direkte gennemslag i terrorisering af civilbefolkning, slavearbejdere, jøder og soldater, der sagde fra.

Kershaw illustrerer, hvordan hele det uhyggelige apparat til det sidste arbejdede med propagandafilm, avisartikler som skulle holde moralen oppe og tillige øge civilbefolkningens rædsel for befrielsen fra Øst, hvor den sovjetiske hærs massevoldtægter skabte skræk overalt.

Det er grusom læsning, og man fornemmer, hvordan frygtens mekanik og ideologiske nazidæmoni sætter sig igennem, og som Kershaw skriver frem med sine mere knap 100 sider fodnoter til alskens arkivalier og 22 sider litteraturliste. Medløberiet og foragten for civilbefolkningen blandt »guldfasanerne«, som styrets pampere blev kaldt med henvisning til deres uniformer, betød konkret, at befolkningen i det østlige Tyskland blev svigtet ved for sen og for dårlig evakuering og ved konstante bedrag i propagandaen, så sammenbruddet kom pludseligt med fatale konsekvenser for en flygtende civilbefolkning, der omkom i store mængder i den iskolde vinter 1944-45.

Dette narrative greb, at fortælle den særlige tyske historie, fungerer godt i dette mesterlige historiske værk. Det var et sammenbrud, et kollaps af dimensioner, men fuldt udbytte af Kershaws fornemme bog forudsætter dog, at læseren har et indgående kendskab til Anden Verdenskrig, for at forstå hvad der lå bag, hvorfor det Tredje Riges måtte nedkæmpes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.