Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
MUSIK

Den store stemme fra Led Zeppelin forfører stadig

Veteranen Robert Plant lyder fortsat vital på sit inciterende nye udspil »Carry Fire«.

Den tidligere Led Zeppelin-forsanger er klar med sit 11. soloalbum »Carry Fire«.
Den tidligere Led Zeppelin-forsanger er klar med sit 11. soloalbum »Carry Fire«.

Fra slut-1960erne til slut-1970erne var Robert Plant med til at definere de blytunge subgenrer hardrock og heavy metal som sanger, tekstforfatter og galionsfigur i legendariske Led Zeppelin. Her var den fængslende frontmands dybfølte tordenrøst et af signaturelementerne i kvartettens stildannende betonrocklyd.

69-årige Plants stemme er forsat stor og forførende på mandens 11. soloalbum, det inciterende »Carry Fire«. Men nu til dags bruger han sin vokal markant anderledes end i Led Zeppelin-tiden.

På sit nye udspil fortsætter han, hvor forgængeren »Lullaby … and the Ceaseless Roar« fra 2014 slap i selskab med sit alsidige backingband The Sensational Space Shifters. Her tilsidesætter Plant fortidens ekspressive brøl til fordel for en mere intim og afmålt messen. Skiftet sker muligvis af nød, fordi stemmebåndet ikke helt er så kraftfuldt som i ungdommen, men den eftertænksomme stil er yderst klædelig for den aldrende legende.

Coveret til albummet »Carry Fire«.
Coveret til albummet »Carry Fire«.

Plants meditative shamanblues trækker veksler på keltisk folkemusik samt eksotiske rytmer og klange med geografiske rødder i Indien og Mellemøsten. Musikken synes fuld af visdom og levet liv. Afklaret og hvilende i sig selv. Men samtidig virker de smagfulde arrangementer endnu eventyrlystne og nysgerrige. De er dragende og mørke. Rige på atmosfære og mystik. Vitale.

Tematisk er teksterne optaget af livets cyklus. Rejsen fra vugge til grav. De fragmenterede poetiske stemningsbilleder males ofte frem via natursymbolik. Et ældet træs martrede stamme. Glødernes sagte og stilfærdige knitren. Årstidernes ubarmhjertige og pludselige skift. De fire elementer i aktion. Plant synger autoritært og skønhedsøgende om den uundgåelige forgængelighed.

Åbningsnummeret »The May Queen« er en sprælsk påkaldelse af frelsen, den minimalistiske »A Way With Words« en sydende meditation over tilværelsens op- og nedture, mens titelnummeret antager karakter af et hypnotisk mantra.

Disse tre sange er symptomatiske for albummets fængslende natur og understreger samtidig eftertrykkeligt ,hvordan den kreative ild fortsat raser viltert i den hårfagre engelske veteran.

Robert Plant
»Carry Fire«

★★★★★☆
Nonesuch/Warner Bros.

Lyt til albummet her:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.