Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Pop

22 år og på vej

Tidens popstjerner vokser ud af YouTube og har andre til at skrive alle sangene for sig. Bare ikke Taylor Swift, som har begået et såvel smittende som løfterigt album.

Taylor Swift synger med en på én gang sødmefuld og skarp stemme på sit fjerde album.
Taylor Swift synger med en på én gang sødmefuld og skarp stemme på sit fjerde album.

Det turde stå klart for enhver, at pladebranchen styrtbløder. At streaming og ulovlig download har drænet selskabernes kasser og så videre og så videre.

Men der er enkelte, forgyldte undtagelser. Som nu Taylor Swift, hvis nye album solgte i 1,2 millioner eksemplarer den første uge, det var i handelen i USA. Hendes navn stod, sagt med andre ord, på hver femte solgte album – og det er faktisk mere end den tidligere rekordholder, Eminem, kunne prale af.

Nu er »Red« så udgivet i Danmark, hvor Taylor Swift endnu ikke nyder samme status som i hjemlandet og andre steder i Europa, hvor hun er et fænomen på niveau med Justin Bieber.

Ved de nyligt afholdte MTV Europe Music Awards løb netop de to da også med tre priser hver og blev aftenens store vindere. Og fælles for dem er det, at de har virkelig godt fat i teenagesegmentet.

Men forskellene er også til at få øje på. For hvor Bieber er blevet stor via YouTube, er Taylor Swift vokset ud af musikmiljøet, og som bare 14-årig blev hun som den yngste nogensinde hyret af ATV Publishing House til at skrive sange til andre kunstnere.

Hun arbejdede i Nashville og skrev helt i byens ånd countrysange. Men i 2006 – som bare 17-årig – debuterede hun med sit eget album, der gjorde hende til en stjerne. Ikke mindst i kraft af singlen »Our Song«, som toppede countryhitlisten. Ingen anden sanger og sangskriver har ligget på førstepladsen i så ung en alder.

Lykkelig, fri og forvirret

Countryens tematisering af de underbemidlede, de fordrukne og de knuste kunne Taylor Swift dog ikke synge med på, da hun er vokset op i en harmonisk og hovedrig familie.

I stedet har hun, klogeligt, valgt at synge om oplevelser fra sit eget liv, og sådan er det også på »Red«, som handler om livet omkring 22.

»We’re happy, free, confused and lonely at the same time« lyder det i »22«, som også slår fast, at countrymusikken ikke længere er afsættet for Taylor Swift.

I stedet er det pop af den tidstypiske slags, hun gør sig i, og det er også den, der har genereret de kolossale salgstal. Og det er sådan set velfortjent, for såvel teksterne som melodierne og arrangementerne på »Red« er i orden, og hendes rejse ind i voksenverdenen og voksenmusikken er mindre påtaget end Justin Biebers.

Åbneren, »State Of Grace«, er en effektiv og catchy popsag, mens tamburin og sølverne guitarlinjer lægger sig stemningsfuldt på den fine melodi i »Treacherous«, og i den smukt svungne »Red« hilser en prikkende banjo på country-fortiden.

På tekstsiden viser Taylor Swift også styrke, når hun eksempelvis synger om en fyr, at han er »cruel in the name of being honest«. For hvem kender ikke til sådanne typer?

Af det rette stof

Sådan er der så meget godt at komme efter på »Red«, som er bundet sammen af Taylor Swifts på én gang sødmefulde og skarpe stemme. Og nok er 16 sange og seks bonusnumre for meget, ligesom Taylor Swift forsvinder i nogle af de lidt for oppustede, kønsløse produktioner. Albummet slår ikke desto mindre fast, at Taylor Swift er et klokkerent talent, og lur mig om hun ikke en dag begår en virkelig stærk plade. Hun mangler bare oplevelserne, erfaringen og de slag, livet tildeler enhver. Også Justin Bieber.

Som bare ikke er skåret af samme stof.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.