Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Ville det redde verden at lukke IKEA eller H&M?«

H&M har uddelt sin første innovationspris, »Global Change Award«, fordi det svenske modehus tror på, at verden kan reddes med bæredygtig mode. Vi tog til Stockholm og spurgte supermodellen, professoren og direktøren, om det nu kan passe.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

»Okay, lad os bare forestille os, at vi lukker IKEA eller H&M?« siger Karl-Johan Persson, H&Ms CEO.

Han er barnebarn af grundlæggeren af den svenske modekæde og chef for 142.000 ansatte, der i mere end 4.000 butikker sælger tøj verden over. I år planlægger kæden at åbne 400 nye butikker.

Firmaet laver utallige kollektioner hvert år og har sammen med mærker som spanske Inditex, der står bag Zara, gjort billig mode tilgængelig for alle. Modebranchen er efter olieindustrien den mest forurenende branche i verden.

Modebranchen har gjort hans far Stefan Persson til Sveriges rigeste mand – og ham selv til den 14. rigeste med en formue på 2,4 mia. dollars ifølge Forbes.

Men nu sidder han i firmaets hovedkvarter i en blå sweater og jeans og overvejer, hvad det ville betyde, hvis man lukkede virksomheden i en tro på, at mindre forbrug er en løsning.

»Ville det redde verden? Jeg tror det ikke. Jo, selvfølgelig ville det betyde, at der blev produceret lidt mindre tøj i verden, men det ville være en lille bitte forskel for miljøet. Til gengæld ville det betyde en enorm forskel socialt, at de mange jobs, vi skaber, forsvandt.«

Genanvendelse af bomuldsfibre tog prisen

»Løsningen er ikke at holde op med at producere tøj, løsningen er at gøre det på en bæredygtig måde. Filosofisk forstår jeg godt, at man kan tænke, at socialisme og mindre forbrug er en mulighed, men i praksis er kapitalisme bare den eneste ting, man har set fungere, og som gør livet bedre for mange.«

Derfor har familien bag H&M doneret 900 mio. svenske kroner til en fond, der skal støtte velgørende formål, og fonden har netop ved et storstilet arrangement uddelt prisen »Global Change Award«, en million euro, til fem forskerhold, der hver især er kommet med bud på innovation i modebranchen.

Vinderprojektet, der fik 300.000 euro, er finsk og forsøger at finde en måde, hvor man kan genanvende bomuldsfibre på samme måde, som man genanvender papir.

Et andet projekt fokuserer på at lade en særlig mikrobe omdanne polyester, et andet vil omdanne citrusskaller i overskud fra juiceproduktion til tekstil, et lettisk hold vil etablere et online marked for genbrugsmaterialer og det sidste hold vil producere tekstiler af den uudnyttede ressource, alger.

Prisen skal uddeles hvert år.

Genbrug skal bane vejen

Den amerikanske model Valetta Amber støtter bæredygtighed i modeindustrien og er med i juryen for Global Change Award. Foto: H&M.
Den amerikanske model Valetta Amber støtter bæredygtighed i modeindustrien og er med i juryen for Global Change Award. Foto: H&M.

En af dommerne er den britiske professor Rebecca Earley fra London University Arts, som interesserer sig for bæredygtige tekstiler. Derfor har hun ikke bare set på den short list, som dommerne fik udleveret, men samtlige 900 forslag, som handler om tekstil.

»I mange år har man jagtet det perfekte bæredygtige tekstil, som kunne afløse bomuld, men det er ved at gå op for os, at det findes ikke. Der vil altid være omkostninger ved at udvikle tekstil, så i stedet er vi begyndt at fokusere på, hvordan vi skaber et lukket kredsløb, så tøj, der ikke længere bliver brugt, bliver brugt igen. Det er den store udfordring, når man taler om bæredygtig mode.«

Hun har selv eksperimenteret med ikke at købe noget tøj i hele 2015 – projektet mislykkedes, da hun kom til skade ved en cykelulykke i London og forkælede sig selv med nyt tøj – men hun tror ikke på, at løsningen for modebranchen er at lære folk at købe meget mindre eller ingenting:

»Jeg er 45. Jeg har eksperimenteret med min stil, og jeg HAR et hjem fyldt med ting, men unge mennesker, de skal eksperimentere og lege og finde ud af, hvem de er, og det gør man blandt andet med tøj. Det er ikke realistisk at få alle unge til at opføre sig som fornuftige midaldrende. Derfor må man gøre den billige mode mere bæredygtig, og derfor er det her projekt interessant.«

For supermodellen Valetta Amber, der også er en del af juryen, og som udover sit smukke ansigt har en årelang interesse for bæredygtig mode og for at gøre en forskel, siger:

»Jeg er vokset op med en mor, der fik forhindret, at man byggede et atomkraftværk, hvor vi boede, ja, sammen med nogle andre, men hun har vist mig, at man må kæmpe for det, man tror på. Derfor bruger jeg min stemme til at sætte fokus på bæredygtighed i industrien. Det er der brug for, for folk er bange for at gøre noget, da de bliver sårbare af det og kan angribes. Men vi skal holde op med at pege fingre ad folk, der forsøger at gøre noget. Vi skal støtte dem. Det er vi nødt til, for verden har brug for, at vi passer på den.«

»Om ti år håber jeg, at vi kun bruger genanvendelig energi og genanvender alle materialer«

Tilbage i mødelokalet hos Karl-Johan Persson har han også lyst til at passe på verden. Fordi den har brug for det, men også fordi det er en god forretning:

»Det er en investering at arbejde på at blive mere og mere bæredygtig. På kort sigt koster det penge, virkelig mange penge, men på lang sigt tror vi på, at det er en god investering. Vi kommer til at kunne tiltrække de rigtige medarbejdere med den, de rigtige kunder.«

»Det er en god forretning på lang sigt, og det vil give mange mennesker bedre liv. Om ti år håber jeg, at vi kun bruger genanvendelig energi og genanvender alle materialer. Det er et stort mål, men jeg tror, vi kan nå det.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.