Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jakkesættet giver respekt

Vi har fundet tre mænd – en sommelier, en advokat og en professor – der har et meget personligt forhold til deres jakkesæt. Ens for dem er, at det i deres arbejde er et redskab til at opnå respekt.

Sommelier Christian Aarøe Mortensen. Foto: Asger Ladefoged.
Sommelier Christian Aarøe Mortensen. Foto: Asger Ladefoged.

Sommelier Christian Aarø 41 år, ejer af Restaurant AOC

»Jeg startede med at gå i jakkesæt, da jeg fik job i London som sommelier og restaurantchef i 2001. Tidligere havde jeg arbejdet i kokkejakke, så jakkesættet føltes lidt uniformagtigt i starten. I dag er det blevet en naturlig beklædning til hverdag og fest. Der er gæster på restauranten, som kommer ind i jeans og spiser. Jeg synes ikke, at det er godt nok, hvis jeg skal være helt ærlig. Mange kunne godt gøre mere ud af deres påklædning i dag. Alle behøver ikke at gå og ligne en lazaron, bare fordi popstjernerne gør det. Det er en fejlagtig kliché, at folk, der går i jakkesæt, er stive og utilnærmelige. Godt nok er jeg ikke i stand til at slå flikflak ned gennem restauranten i det, men det afholder mig ikke fra at være morsom og sprælsk gennem de ting, jeg siger. Det hele handler om at få sin personlige udstråling ud gennem jakkesættet.

Jeg foretrækker et blåt jakkesæt med blå skjorte. Det ser bare pænest ud til mig. Jeg er meget høj, og det betyder, at jeg ikke bare kan gå ned i en forretning og hive et jakkesæt ned fra hylderne, der passer. Derfor får jeg altid lavet made to measure-jakkesæt, for de skal være figursyede, og bukserne skal være smalle. Senest fik jeg nogle lavet fra Karim Design, og næste gang prøver jeg David Andersen. På arbejde er jeg oftest tilknappet med slips, men når jeg er til fest, kan jeg godt lide at være mere afslappet. Ofte knapper jeg den øverste skjorteknap op og sætter slipset mere løst for at skabe den effekt. Alternativt bruger jeg butterfly, som jo er tilbage og er ret cool. Men så skal det også være en selvbinder. Alt andet udstråler, at man er for sløset.«

Læs også: Jakkesættets 10 bud

Troels Troelsen 67 år, idrætsleder og professor ved CBS

»Der er to slags tøj: Det, vaskemaskinen kan klare, og det, der kræver en større indsats. Man må aldrig blive så doven, at man lader vaskemaskinen afgøre, hvad man tager på. Jeg lavede selv et meget skarpt »tøjskifte« i 1982, da jeg fik job som salgs- og marketingdirektør i MD Foods, der senere blev til Arla. Der gik alle andre i jakkesæt, så det begyndte jeg også på. Da oplevede jeg for første gang, at jakkesættet giver mere respekt, myndighed og et øget antal frihedsgrader. Med jakkesæt bliver jeg taget mere seriøst, når jeg kommer med provokerende, »frimundede« synspunkter, som at volleyball ikke er en kommerciel TV-succes, fordi spillerne skal være mere letpåklædte.

CBS-professor Troels Troelsen. Foto: Kasper Palsnov
CBS-professor Troels Troelsen. Foto: Kasper Palsnov

Jeg tænker over farver og vælger ofte mørke og nålestribede. Med for mange farver mister jeg den respekt, som jakkesættet giver. Det overstråler mine synspunkter. Jeg nyder at gå i italienske jakkesæt af mærket Ermenegildo Zegna, relativt fancy manchetknapper og slips. Det behøver ikke at være figursyet, for jeg har holdt en god krop til jakkesæt gennem livet.

Det skal være af god kvalitet, men jeg ser også unge, hvor stilen løber fra dem. Folk, der går i det dyreste jakkesæt, de dyreste manchetknapper, Bulgari-ur og har Mont Blanc-fyldepen. Man skal ikke bruge sådanne statussymboler, hvis man ikke har noget at have dem i, for det er ens dygtighed, der skal understøttes af jakkesættet. Det skal ikke skjule mangel på samme. Det handler om at finde en balance, men en generel regel er, at man kan tabe meget på at være sløset klædt i en »Bilka-uniform«. Man taber sjældent meget på at være det modsatte. Jeg var ikke nået så langt, som jeg er i min karriere, hvis jeg ikke havde gået i jakkesæt. Når jeg er hjemme, nyder jeg dog at gå mere afslappet klædt.«

Advokat Morten Erritzøe Christensen, 44 år, partner i advokatfirmaet Erritzøe.

»Da jeg afsluttede jurastudiet i 1994, startede jeg som advokatfuldmægtig fra sekundet, jeg var færdig. Jeg gik fra universitetets »billard-tøj« til jakkesæt fra den ene dag til den anden. I starten føltes det som en uniform, og når jeg tog det på, tænkte jeg: »Hold daop! Nu skal jeg på arbejde. Jeg ændrede i vidt omfang min måde at udtrykke mig på og antog et mere unaturligt, formelt sprog, fordi jeg ikke følte mig afslappet.

Advokat Morten Errizøe. Foto: Kasper Palsnov
Advokat Morten Errizøe. Foto: Kasper Palsnov

Det har ændret sig over tid. Jeg oplever det med mig selv og mine jævnaldrende i midten af fyrrerne. Man bliver mere tilbagelænet i jakkesættet med alderen, fordi man evner at fylde det ud med sin personlighed. Jeg spiller ikke længere en mand i jakkesæt, og det er der, man får den fulde effekt af jakkesættet. Det afgørende vil altid være, at man evner at fylde det ud med sin personlighed.

Jeg lever dog af at guide klienter gennem problemer. De skal have tillid til, at jeg kan håndtere opgaven, og med det rigtige jakkesæt udstråler man seriøsitet og professionalisme.

Jeg kan godt lide jakkesæt, der er produceret på gamle principper, fordi de har en historie og nogle håndværksmæssige fordele. For eksempel er der hestehår i jakken, så de holder formen og sidder pænere. Godt nok skal man betale mere for den type jakkesæt, men investeringen betaler sig selv tilbage i holdbarhed. Når et jakkesæt har en historie, får det en merværdi, fordi det viser, at man har tænkt over sin stil.

Jeg har det fint med at gå i mere afslappet tøj, men på arbejde er det vigtigt, at jeg tænker over de signaler, jeg sender. Hvis jeg skulle ud og møde nye, potentielle kunder i en skovmandsskjorte, kunne jeg ligeså godt lade være.«

Læs også: Jakkesættets 10 bud

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.