Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hun folder sin drøm

Med sin nye lampe »Cassiopeia«, er arkitekt Amanda Taarup Betz den seneste designer til at slå sine folder hos Le Klint, der siden midten af 1900-tallet har produceret håndfoldede lamper.

Med den nye lampe, »Cassiopeia«, skriver Amanda Taarup Betz sig ind i Le Klints stolte designhistorie, som hun med »Cassiopeia« også er med til at forny.
Med den nye lampe, »Cassiopeia«, skriver Amanda Taarup Betz sig ind i Le Klints stolte designhistorie, som hun med »Cassiopeia« også er med til at forny.

Arkitekten Amanda Taarup Betz sidder på Dansk Arkitekturcenter, men den altoverskyggende grund til interviewet hænger bagved hende – den nye, håndfoldede lampe »Cassiopeia« fra det det traditionsrige, danske firma Le Klint.

Med den nye lampe skriver hun sig ind i Le Klints stolte designhistorie, som hun med »Cassiopeia« også er med til at forny.

»Lampen »Cassiopeia« startede som en fascination af papirfoldekunsten. Den fascination har jeg bare forfulgt, og nu er jeg blevet designer for Le Klint, som er så unik, fordi de stadig laver håndfoldede lamper i Danmark. Det er en drøm,« siger Amanda Taarup Betz.

Læs også:

Sådan folder man en Le Klint
Designnyt: Le Klint i nye farver
Le klint i nye folder
Lamper her, der og alle vegne

Hvis vi går et halvt år tilbage i tiden, var der ingen lampe. Kun en idé i den 32-årige arkitekts hoved og en besættelse af japanske origami-videoer på Youtube. Besættelsen begyndte at ulme, da hun fik et legat til at udvikle sine idéer på Statens Værksteder, der ligger i København. Her kunne hun arbejde videre med de foldeteknikker, som hun havde tilegnet sig i forbindelse med sin udstilling »Fold«, der bestod af en række håndfoldede papir-møbler og lamper. Da Amanda Taarup Betz begyndte at forske på værkstedet, startede idéen om at designe en lampe at skinne klarere og klarere igennem.
 
»Det gik op for mig, at hvis jeg fokuserede på en lampe, kunne jeg arbejde mig hen imod noget, der kunne blive et produkt og ikke bare et eksperimenterende papirprojekt. På værkstedet begyndte jeg derfor at nørde med foldeteknikker, og blev faktisk besat af at folde. På det tidspunkt vidste jeg ikke, at det skulle blive et halvt års besættelse, men jeg fordybede mig i arbejdet og sad på nettet og trippede over Youtube-videoer om origami,« fortæller Amanda Taarup Betz, som i 2005 blev færdiguddannet på Kunstakademiets Arkitektskole i København.

Den første Le Klint-lampeskærm så dagens lys allerede i 1901 og blev designet af arkitekt og civilingeniør P. V. Jensen-Klint. Den skærmede toppen af en petroleumslampe og havde det klassiske V-formede design, som man stadig kender i dag. 40 år senere startede hans børn virksomheden Le Klint, som op gennem sin designhistorie har gjort brug af mange store arkitekter såsom Kaare Klint, Mogens Koch og Vilhelm Wohlert.

Den nyeste arkitekt i rækken er Amanda Taarup Betz. »Cassiopeia« skiller sig ud fra tidligere Le Klint-designs ved, at lampen har små huller og lige flader i foldningen, der giver den et arkitektonisk udtryk.
 
»Man kan godt se på lampen, at jeg har en baggrund som arkitekt. De lige kanter i »Cassiopeia« gør, at den virker mere rummelig end Le Klints klassiske V-formede lamper. Hvis man forestiller sig, at den bliver forstørret, ligner den jo en bygning og ikke en lampe,« fortæller Amanda Taarup Betz, der fik sin drøm opfyldt, da Le Klint så lampen og valgte at starte en produktion.

En drøm der er blevet foldet ud af ét aflangt stykke plasticbelagt papir med foldelinjer og små huller i, og som har fået navnet »Cassiopeia«.
 
»Det her har altid været min drøm. At få lov til at udvikle lamper, er det, jeg synes er sjovest i hele verden, så er det genialt for mit liv, og det er noget, jeg har skabt for mig selv.«

Følg også modestoffet på Facebook

Helt alene var Amanda Taarup Betz dog ikke om at slå igennem. At »Cassiopeia« efter kun et halvt års udvikling er blevet en ny, lysende stjerne på Le Klints lampehimmel skyldes i høj grad, at adm. direktør for Le Klint, Kim Weckstrøm Jensen, har turdet satse på lampen. Han er dog ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning.

»Vi spørger ofte os selv, om det virkelig kan lade sig gøre at finde nye måder at folde en skærm, og det har Amanda gjort. På meget kort tid har hun skabt et meget smukt produkt. I vores lille firma er det vigtigt, at have et tæt samarbejde med arkitekter, for det er dem, der skaber fremtiden for os. Vi er bare ydmyge producenter, mens de er stjernene,« siger han.

»Cassiopeia« er ikke det sidste lampedesign fra Amanda Taarup Betz. I fremtiden skal hun designe flere stjerner til stuen for Le Klint, og hun har modtaget et rejselegat fra Statens Kunstfond til Japan, hvor hun skal lære nye foldeteknikker og undersøge alternative materialer.

Man kan opleve lampens rejse fra fladt papir til færdigfoldet lampe på Dansk Arkitektur Center, som en del af udstillingen »Crafting Space« indtil 23. oktober.

»Cassiopeia« fås i to størrelser. Den store koster 2.500 kr. og den lille 2.100 kr.

Leklint.dk
 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.