Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aflever en kjole - og tag en ny med hjem

Kvinder har brug for kjoler, men kloden har ikke brug for mere produktion. Det er det idealistiske koncept bag en ny kjole-bytte-butik i København.

Stine Skytte har en kjolebyttebutik i Jægersborggade, hvor man kan indlevere gamle kjoler og låne nye med hjem.
Stine Skytte har en kjolebyttebutik i Jægersborggade, hvor man kan indlevere gamle kjoler og låne nye med hjem.

Det ligner bare en butik med brugte kjoler, som den ligger i Jægersborggade på Nørrebro, men det er ikke mindre end ønsket om en lille revolution, der har åbnet den.

Resecond er nemlig ikke en butik, men en kjolebyttecentral. Det koster et beløb mellem 100 og 150 kroner at blive medlem, og så kan man tage lige så mange kjoler med hjem, som man afleverer. Alt det, der hænger hjemme i skabet uden at blive brugt, kan få nye hjem og lov til at blive svunget over dansegulvet, og man kan selv få nye kjoler, uden at verdens ressourcer belastes ved ny produktion.

- Om ti år håber jeg, at der findes masser af butikker, der gør det samme som vores. Butikker, hvor man bytter de ting, man ikke bruger, for verden kan ikke tåle mere forbrug. Vi må vænne os til, at vi skal bruge de ting, der allerede findes, siger Stine Skytte.

Hun er tekstildesigner og har åbnet kjolebutikken sammen med sin mand, inspireret af tanker om bytteøkonomi og drømmen om at kombinere bæredygtighed og kvindelig forfængelighed. 

Hun har som tekstildesigner selv gået i genbrugsbutikker og på loppemarkeder, hvor hun har fundet smukke gamle ting, ofte i kvaliteter, langt bedre end dem, der findes i dag. Men hun kender også til skabe fyldt med tøj, man ikke bruger. Derfor har hun skabt butikken, der for enkelhedens skyld kun bytter kjoler.

- Det er nemmest, at man ikke skal stå og regne på, om en kjole er lig med to undertrøjer. En kjole for en kjole er indlysende, og det sikrer også, at butikken ikke lige pludselig roder med alle mulige gamle ting og bælter i små kurve. Det skal være lækkert at komme her. Jeg vil gerne skabe et garderobeskab, som folk har lyst til at træde ind i.

Noget særligt

I butikken afleverer man sine gamle kjoler, som Stine Skytte godkender. De skal være noget særligt, som oftest af et interessant tekstil, så hun modtager ikke gamle slidte H&M kjoler, kun kjoler, som der ikke findes fire af på hvert gadehjørne.

De skal være hele, pæne og brugbare, rensede eller vaskede. De hænges på bøjler og kan lånes af alle medlemmerne i butikken. Alle, der afleverer kjoler, skal også skrive en kort tekst om den, så modtageren ved, hvor den kommer fra.

Følg modestoffet på facebook

- Nogle har måske kysset deres kæreste for første gang i den kjole, andre har været til en særlig fest. Jeg har tit stået i genbrugsbutikker med et særligt stykke tøj i hånden og drømt om, at det kunne tale. Det kan vores kjoler ikke, men nu får man også historien med, når man låner en kjole.

Nogle lånere beholder den kjole, de finder i butikken, andre bruger butikken som et udvidet garderobeskab, de deler med gode veninder.

- Vi har en kjole, som allerede har været lånt ud tre gange, og som de piger, der bruger den, kommer tilbage med, fordi den er så fin. De vil gerne have, at der er andre, som kommer til at opleve gode ting i den. Jeg tror på, at det at dele, hvad vi har, er fremtiden.

Resecond ligger på Jægersborggade 49 på Nørrebro og har åbent onsdag-fredag 12-18 og lørdag 11-15.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.