Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

80-årig forfatter skal sælge solbriller

En anerkendt forfatter med en chik fortid er perfekt for det franske modehus Céline.

Joan Didion
Joan Didion

Normalt, når de store modehuse offentliggør deres kampagner, tæller man modeller. Nå, så fik Gisele så mange, Daria så mange og danske Freja så mange. Men i år er det en helt ny model, der er løbet med al opmærksomheden, nemlig den 80-årige amerikanske forfatter Joan Didion, der er kampagnepige (som man plejer at sige, hvilket understreger, hvilken alder den slags plejer at have) for Céline, designet af Phoebe Philo.

»Det er en genistreg at bruge hende,« siger Malene Malling, forlægger og kvinden bag blandt andet Cover.»Hun er jo helt tydeligt en ældre dame, der ikke har fået gjort noget ved sit ansigt på de billeder, som Juergen Teller har skudt, men hun er meget elegant og fin. Hun er den perfekte modreaktion på det kvindebillede, hvor alle kvinder skal være totalt oppustede og udglattede efter botox og operationer.«

Samtidig er Didion nem at elske for modebranchen, forklarer Malene Malling.»Hun har altid været ekstrem chik og levet et chikt liv med sin mand i både New York og LA omgivet af hippe, kreative og intellektuelle, og hun har skrevet for Vogue tidligere, så da nye generationer i modebranchen genopdagede hende efter succesen med A Year of Magical Thinking, havde hun en fotogen fortid.«

Men hun er også en dygtig forfatter, siger Rikke Viemose, ejer af Thiemers Magasin på Vesterbro og med en forkærlighed for amerikansk litteratur.

»Hun er en af stifterne af New Journalism, men en af de få kvinder, der var med til at definere genren, så hun stikker ud. Hun bruger sig selv på en speciel måde, det har hun altid gjort, hver sætning er skrevet omhyggeligt, det er inderligt og smukt. Jeg har oplevet hende i en biograf i Washington, hvor hun kom, helt lille bitte og nærmest gennemsigtig, pakket ind i et sjal og med solbriller. Hun talte ikke, hun hviskede nærmest, og alligevel bjergtog hun alle. Den evne har hun altid haft, tror jeg. Onde tunger mener, at hun måske er lidt for glad for at namedroppe, hvor mange kendte hun har omgåedes, men altså, hun kendte dem jo, og udover det skriver hun fantastisk.«

Vil man i gang med Didions forfatterskab, anbefaler Rikke Viemose, at man begynder med »Et års magisk tænkning,« der handler om Didions mands død, eller »Blå Nætter,« der beskriver datterens død.

»Den er stærk og smuk.«

Som damen selv i kampagnerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.