Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Weekendmenu: Ovnbagt græskar, ristet laks og æbledessert

Nøddesmagende ristet laks og bagt græskar med salsa efterfulgt af en nem og dejlig æbledessert.

Ovnbagt græskar med salsa.
Ovnbagt græskar med salsa.

Der er laks – og der er meget frisk og fin laks. Den første slags får man i nakken i de fleste butikker. Den sidste slags, den fine friske laks, skal man gøre sig lidt mere umage for at få fat i. Man skal til fiskehandleren.

Til gengæld får man en fisk med meget potentiale. Laksen kan graves, den kan hakkes til tatar, serveres som sushi eller sashimi, råmarineres f.eks. til cheviche, den kan dampes kort og præcist og serveres på »gammeldags« vis med hollandaise eller urtesauce. Den kan grilles, den kan panderistes og sikkert meget mere.

Jeg har letsaltet mit laksestykke, skåret det tyndt og ristet strimlerne et øjeblik. Sådan smager fisken helt vidunderligt. Som tilbehør har jeg bagt græskar og lavet en frisk og krydret salsa.

Det er let mad, som levner plads til en nem og dejlig dessert tilberedt af, hvad mit køkken formåede på en tilfældig vinterdag: Gode madæbler, halvtørt hvedebrød, rørsukker, smør, en varm ovn og så lidt koldt flødeskum til servering. Ikke meget ukendt under solen dér.

Men metoden og kombinationen er ny, og jeg er blevet så glad for den æbledessert, at den nu får lov at komme i avisen.

Ovnbagt græskar med salsa

4 personer

1 hokkaido- eller butternutgræskar
1-2 tsk. knust spidskommen
fint havsalt
jomfruolivenolie

Tænd ovnen på 220 grader. Skyl og tør græskarret, halver det og skær det i både. Fjern kerner og blødt frugtkød omkring dem. Læg dem i en bradepande eller et ildfast fad, krydr med spidskommen og salt og hæld lidt olie over. Sæt græskarbådene i ovnen og lad dem bage i 20-25 minutter, eller til de er gyldenbrune og helt møre.

TIP

Græskarskræl bliver helt mør og spiselig når den tilberedes – ligesom den grønne skræl på en courgette.

salsa:

1 fed hvidløg
1 et skalotteløg eller et lille rødløg
½-1 grøn spansk chili (de lange, som ikke er ret stærke)
reven skal af ¼-½ økocitron + saften
reven skal og saft af ½ økolime + saften
1 lille tsk. rørsukker
salt og peber
1 potte frisk koriander
1 bdt. grønthandlerdild

Pil hvidløgsfed og løg og hak dem meget fint. Fjern kernerne fra chilierne og snit dem meget fint. Kom løg, hvidløg og chili i en skål. Bland med reven citrusskal og -saft og smag salsaen til med sukker, peber og salt. Hak koriander og dild og bland krydderurterne i salsaen. Lad den trække i 10-15 minutter.

Ristet letsaltet laks

4 personer

ca. 600 g meget frisk laksefilet uden skind (ét stykke)

½-¾ tsk. fint havsalt
ca. 1 tsk. jordnødde- eller vindruekerneolie

tilbehør: nykogte ris

Dup laksestykket tørt med køkkenrulle. Drys salt på begge sider af fisken. Læg den i en plasticpose i køleskabet og lad den trække et par timer.

Dup laksen tør og skær den i ca. 2 cm tykke skiver/strimler. Varm en stor og god stegepande op med en lille smule olie – eller ingen olie, hvis det er en meget ny sliplet-pande. Læg skiverne på, når panden er rigtig hed. Steg skiverne i 15-20 sekunder (ikke mere, se tip) på den ene side, vend dem og steg igen ganske kort (10 sekunder). Tag fisken af panden og læg den på et varmt fad. Server den med det samme med græskar, salsa og kogte ris.

TIP

Få fiskehandleren til at trimme laksestykket for ben og skind.

God fisk fortjener nænsom og præcis behandling, det vil sige kort ristning ved høj varme. Så er den garanteret saftig og nøddeagtig i smagen.

Simpel og god æbledessert

4 personer

2-3 tykke skiver hvedebrød (gerne lidt tørt)
2-3 knivspidser fint havsalt
4-5 aromatiske æbler (f.eks. Belle de Boskoop)
3-4 spsk. rørsukker
40-50 g smør + smør til fadet
flormelis
flødeskum

Tænd ovnen på 210 grader varm luft.

Skær skorpen af brødet og kør det til et meget groft smulder i foodprocessoren (eller smuldr det med fingrene, hvis det er tørt nok). Kom det i en stor skål og bland det omhyggeligt med salt og 2 spsk. rørsukker.

Skyl æblerne og skær dem i kvarte. Skær stilk, blomst og kernehus væk og skær æblerne i lidt tyndere både. Bland æbler og brød.

Smør et ildfast fad med lidt smør og fordel æbler og brød over bunden. Fordel små smørklatter tæt på hinanden og drys lidt rørsukker øverst.

Sæt fadet i ovnen og bag æbledesserten i 20-25 minutter – sæt evt. temperaturen op til 240 grader de sidste 5 minutter for at få brødet ekstra gyldent og sprødt.

Server æbledesserten lun med et let drys flormelis og flødeskum.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.