Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Weekendmenu: God gris og clafoutis

Augustmiddag med kotelet , friske nye grøntsager samt dessert af sensommerens modne bær eller frugter.

Snart står den på æblehøst, men i min have er der stadig både solbær og ribs og sågar kirsebær. Små, sorte, sukkersøde og aromatiske kirsebær.

Jeg ved ikke, om det er på grund af den noget ustabile sommer, at de hænger der endnu. De er ikke syrlige nok til at være syltebær, så de er ikke værd at gemme på glas. Vi gør, hvad vi kan, for at få dem spist, men der skal nok en stor flok fugle til, før det rigtig batter.

Stære på træk skal være velkomne til at proviantere på vejen sydover. Forleden lavede jeg en dejlig clafoutis af kirsebærrene.

Clafoutis er en mellemting mellem en tyk pandekage og en omelet. Dejen er flydende og hældes i en smurt form og bærrene fordeles oven i. Vores bær er som sagt meget små, så efter at have udstenet 20-25 stykker med en udstener, hvoraf mere end halvdelen bare blev til kirsebærmos, besluttede jeg, at der gerne må være sten i en kirsebærclafoutis. Og det gik fint, stenene er nemme at spytte ud (også ret diskret) og de giver en kraftigere kirsebærsmag til desserten.

Hvis du ikke kan finde kirsebær i butikkerne, eller har sene bær i haven, kan du sagtens lave clafoutis med andre bær eller frugt. Før desserten fik vi dejlige svinekoteletter, tykke og saftige. Tilbehøret var en »hot« sur-sød salat på nordisk vis.

Dvs. friske ribs og grøntsager som spidskål, rødløg, gulerødder og drueagurker i en dressing af sennepspulver, peberrod, ribsgele og eddike. Ingen olie, i stedet fik vi lidt smør på de nykogte kartofler.

Gris i skarpt selskab – kotelet med sursød »hot« nordisk salat
4 personer

Salat

Dressing:
3-4 spsk. æblecidereddike
2-3 spsk. ribsgele eller rørsukkersirup
1-1½ tsk. gult engelsk sennepspulver (Colman’s)
salt og peber
friskreven peberrod efter smag
1 spidskål (mellemstor)
1 mellemstort rødløg
2 små gulerødder
5 små drueagurker (se tip) eller en lille fast agurk
1-2 håndfulde friske ribs (kan udelades, eller erstattes af tyttebær eller blåbær)

Pisk ingredienserne til dressingen sammen. Den skal være skrap, sursød, salt og må gerne rive i næsen – dvs. nærmest være »hot«. Når den fordeles over grøntsagerne, bliver den fortyndet og dermed mildnet. Skær stokken af kålen og fjern de yderste blade. Skyl og tør den trimmede spidskål. Pil løget, skræl gulerødderne og gnub agurkerne omhyggeligt rene. Snit kål og løg i meget fine strimler og skær gulerødder og agurker i små stykker. Vend grøntsagerne i dressingen og rib ribsene over salaten med en gaffel.

Koteletter
4 tykke, flotte koteletter (gerne med ben) skåret af udsøgt og værdig gris
salt
evt. en smule olivenolie
peber

Drys koteletterne med salt på begge sider. Lad dem trække (tildækket) i en times tid ved køkkentemperatur. Dup dem tørre med køkkenrulle. Jeg steger altid svinekoteletter i deres eget fedt, men hvis du vil, kan du supplere med lidt olie.

Læg koteletterne tæt sammen på højkant og læg dem samlet, med fedtsiden nedad, på en stor, god stegepande. Sæt panden over moderat blus, og lad fedtet smelte af og fedtkanterne stege gyldenbrune. Sørg for at holde koteletterne helt tæt sammen (spænd/klem dem evt. sammen med en pincet eller pastatang), så de ikke vælter imens.

Vend koteletterne med de andre kantsider nedad og brun dem så godt, det er muligt. Læg koteletterne fladt ned og fordel dem over panden, når kanterne er færdigstegt. Steg dem 3-4 min. på hver side i olie. Server koteletterne med salaten og nykogte kartofler med lidt koldt smør.

Tips
Drueagurker kaldes også for sylteagurker, fordi det er dem, man sylter. Men de små ru og lidt uskønne agurker kan andet end gemmes i syltelage og spises til kød og på leverpostej om vinteren. De har den bedste agurkesmag, bedre end de fleste almindelige grønne agurker, synes jeg.

Derfor bruger jeg ofte dem til salat i den korte tid, de er i sæson. Skyl dem grundigt, gnub dem lidt, der sidder ofte jord på dem. Smag på dem, de kan være bitre og så er de ikke egnet til at blive spist rå og usyltede. Skræl dem, hvis du synes, at skrællen er for tyk. Jeg synes som regel, den er helt fin, bare den er renskyllet.

Clafoutis
4 personer

200-250 g friske kirsebær (se tip)
smør og hvedemel til fadet

Dej
60 g mel
70 g sukker
2 nip fint havsalt
reven skal af ¼ økocitron
kornene af ¼ stang vanilje
2 store eller 3 meget små æg
1 dl sødmælk
2 spsk. fløde
35 g smeltet eller meget blødt smør
4 cl. kirsch, cognac eller vodka flormelis
flødeskum af 3-4 dl piskefløde

Skyl og tør kirsebærrene omhyggeligt. Udsten dem – hvis du orker – det går faktisk udmærket med sten…. Tænd ovnen på 180 grader. Smør et lille ildfast fad med smør, og drys det med mel. Bank det overskydende mel af. Pisk ingredienserne til dejen grundigt sammen, og hæld den i formen. Fordel kirsebærrene oven i dejen. Bag kagen i 25-30 min.

Tag kagen ud, og skru ovnen op til 225 grader. Drys kagen med flormelis, og sæt den i ovnen igen, når den er varm nok. Bag clafoutisen i yderligere 4-6 min. og server den varm/lun med flødeskum til.

Tip
Syltede kirsebær, der ikke er alt for parfumerede og søde, kan bruges i stedet for friske. Eller du kan vælge et andet bær, f.eks. blåbær eller modne frugter som abrikoser og ferskner skåret i både.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.