Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Weekendmad: Tre forskellige kager til søndagskaffen

Hjemmebagt kage senere på dagen kan sagtens nås – vælg imellem lækre hindbærkager, en skøn toscakage med pistacienødder eller uimodståelige engelske cookies med havregryn og rosiner. Eller gå all in og bag dem alle.

Engelske havregryns-rosincookies.
Engelske havregryns-rosincookies.

Store engelske havregryns-rosincookies

ca. 20 stk.

  • 120 g hvedemel
  • 90 g grove havregryn (jeg brugte biodynamiske, der er store og lækre)
  • ½ tsk. natron
  • ½ tsk. bagepulver
  • ½ tsk. fint havsalt
  • 1 tsk. stødt tørret ingefær
  • ca. 2 knivspidser fintreven muskatnød
  • ½ tsk. fintreven skal af en økocitron
  • 150 g rosiner (gerne en blanding af store rosiner, lyse rosiner og korender – 50 g af hver)
  • 120 g blødt smør
  • 85 g almindeligt sukker
  • 85 g muscovado sukker
  • 1 stort æg
  • ½ tsk. friskpresset saft af en økocitron

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Bland de tørre ingredienser i en skål: dvs. mel, havregryn, natron, bagepulver, salt, ingefær, muskatnød, citronskal og rosiner.

Rør smør og de to slags sukker cremet i en anden skål. Pisk ægget i, pisk et par minutter. Tilsæt citronsaft.

Vend alle de »tørre ingredienser« fra den anden skål i og saml dejen. Dæk skålen til og lad dejen hvile mindst 3 timer i køleskab.

Tril dejen til ret store kugler (knap så store som golfkugler) og sæt dem med stor afstand på to plader med bagepapir. Kagerne flyder meget ud under bagningen.

Tryk kuglerne let flade med hånden og sæt bagepladerne i ovnen. Lad kagerne bage i 15-18 minutter. Eller til de er gyldenbrune og velbagte.

Køl de store cookies af på risten og kom dem i en plasticboks med tætsluttende låg, når de er helt kolde.

Kagerne bliver karamelagtigt seje og meget lækre.

Toscakage med pistacie- nødder og mandler

Toscakage med pistacie- nødder og mandler og hindbær-mandel kager.
Toscakage med pistacie- nødder og mandler og hindbær-mandel kager.

Kagebund:

  • 100 g smør + lidt til formen
  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 2 store æg
  • 130 g sukker
  • ½ dl kærnemælk eller et andet »surt« mælkeprodukt

Tosca-masse:

  • 75 g smuttede mandler
  • 75 g uristede pistacienøddekerner
  • 70 g smør
  • 55 g sukker
  • 2 spsk. rørsukkersirup
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1 spsk. fløde
  • 1 tsk. friskpresset citronsaft
  • 1-2 knivspidser fint havsalt

Tænd ovnen på 175 grader.

Kagebund: Smelt smørret halvt over lav varme, tag gryden af blusset og lad resten smelte ved eftervarmen.

Sigt mel og bagepulver sammen i en skål. Klem et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (24 cm) og smør siderne med smør.

Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps. Rør det smeltede smør og kærnemælk i og bland så melet med bagepulver i. Fordel dejen i formen.

Sæt kagen på ovnens nederste rille og bag den i ca. 20 minutter.

Tilbered tosca-massen imens: Rist mandler og pistacienødder let på en tør pande, rist over lavt blus og hold dem i konstant bevægelse, så de ikke får en brændt side. Rist ikke længere, end til mandlerne begynder at tage farve, dvs. i 3-4 minutter.

Lad mandler og pistacienødder køle lidt af. Hak dem meget groft og kom dem i en tykbundet gryde sammen med smør, sukker, sirup, hvedemel, fløde, citronsaft og salt.

Rør det hele godt sammen, sæt gryden over lavt blus og varm det op under omrøring. Tag gryden af blusset, når det er blevet en jævnet masse. Blandingen må ikke komme nær kogepunktet.

Tag den halvt bagte kage ud af ovnen, fordel hurtigt toscalaget over overfladen. Sæt kagen i ovnen igen og bag den i yderligere 18-20 minutter. Kagen skal være gylden og karamelliseret – og gennembagt selvfølgelig. Tjek med en strikkepind eller kødnål.

Lad kagen blive helt kold, før den tages ud af formen.

Små hindbær-mandel kager

12-13 store eller ca. 25 små

Dej:

  • 80 g koldt smør
  • 60 g mandelmel (fintmalede smuttede mandler)
  • 120 g hvedemel
  • 2 knivspidser bagepulver
  • 70 g sukker
  • kornene af ½ stang bourbon vanilje
  • 2 knivspidser fint havsalt

Fyld:

  • ca. ¾ dl hindbærmarmelade
  • 1 dl friske frosne hindbær (knap optøede)

Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.

Skær smørret i terninger og kom dem i foodprocessoren sammen med mandelmel, hvedemel, bagepulver, sukker, vaniljekorn og salt og kør det hele til en ensartet dej. Dejen kan også samles i hånden – gør det hurtigt, så den ikke bliver for blød (varm).

Tril dejen til en pølse, del den i små stykker og tril hver portion til en kugle. Fordel dem i små kagekopper af papir (5-6 cm brede), brug dobbelt lag, så de holder formen under bagningen.

Eller sæt kagekopperne i muffinforme af metal. Tryk en fordybning i hver kugle.

Rør hindbærmarmeladen med de friske (optøede) hindbær og fordel blandingen i hulningerne. Sæt kagerne i ovnen og bag dem i 16-20 minutter, til kagerne er let gyldne i kanterne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.