Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Weekendmad: Jordbær tid

Duften og smagen af modne og søde jordbær er uimodståelig. Det er nu, der skal fråses i selvplukkede bær og masser af jordbærlækkerier fra køkkenet.

Jordbærshake. Foto: Lars Ranek.
Jordbærshake. Foto: Lars Ranek.

Jordbærshake

4 personer

  • 1 bakke søde og modne jordbær (ca. 500 g)
  • 3-4 spsk. flormelis
  • et nip fint havsalt
  • 3-4 dl yoghurt naturel
  • 10 isterninger
  • ½ l flødeis med vanilje

Gør jordbærrene i stand (gem 8 flotte til servering) og skær resten i småstykker. Blend dem kort med flormelis, salt og yoghurt. Tilsæt isterninger og vaniljeis og blend igen. Skær hurtigt de fine jordbær i mindre stykker. Hæld shaken i glas med de fine bær ind imellem. Server i glas med en ske.

Krydret jordbærsalat

3-4 personer

  • 1 bakke søde og modne jordbær (ca. 500 g)
  • fintreven skal af ½ øko-lime
  • fintreven skal af ½ øko-citron
  • saft af ¼ citron
  • saft af ½ lime
  • 4-6 spsk. sukker
  • 1 knivspids friskkværnet sort peber
  • 2 knivspidser fint stødt safran
  • 4 knivspidser friskstødt kardemomme
  • kornene af ½ vaniljestang
  • ½ tsk. friskreven ingefær
  • 2 knivspidser fint havsalt
  • bladene af 2-3 kviste basilikum
  • bladene af 2 kviste frisk koriander
  • 2-3 blade fransk estragon
  • evt. cremefraiche eller græsk yoghurt 10 pct.

Nip jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Tilsæt de to slags citrusskal og -saft, samt sukker og vend det grundigt rundt. Tilsæt krydderier, salt og hakkede krydderurter. Vend det hele godt sammen. Lad salaten trække i ca. ti minutter og juster så krydringen, måske skal den have lidt mere af det hele.

Lad salaten trække i yderligere 20 minutter, før den serveres »alene« eller med cremefraiche eller græsk yoghurt.

Jordbær i pavlova

6-8 personer

Jordbær Pavlova. Foto: Lars Ranek.
Jordbær Pavlova. Foto: Lars Ranek.

  • ca. 60 g mandler
  • 4 æggehvider (140 g)
  • 2 knivspidser fint havsalt
  • 220 g sukker (i alt)
  • ¼ tsk. vinsyrepulver
  • ¾ spsk. majsstivelse (maizena)
  • en lille smule smeltet smør til bagepapiret
  • 1 bakke søde og modne jordbær (ca. 500 g)
  • ca. 3 dl piskefløde
  • flormelis

Smut mandlerne, tør dem, hak dem groft og sæt dem til side.

Pisk hviderne stive med salt. Tilsæt 60 g sukker og pisk, til sukkeret er opløst. Pisk resten af sukkeret (160 g) i af tre omgange. Pisk grundigt mellem hver portion. Pisk vinsyre og maizena i til sidst.

Sæt ovnen på 120 grader varmluft.

Tegn en cirkel på ca. 22 cm i diameter på et ark bagepapir. Læg arket på en bageplade, så siden med den tegnede streg vender mod pladen (den kan ses igennem) og pensl hele cirklen og området lige omkring med et ganske tyndt lag smør.

Læg ca. halvdelen af marengsmassen inden for cirkelrummet og glat den jævnt ud, dog må laget godt være en anelse højere yderst ved cirkelkanten. Læg resten af massen rundt i kanten, så marengsen former en »rede«. Brug en stor ske til at lægge massen på. Fordel de hakkede mandler på marengskanten.

Sæt pavlovaen i ovnen og lad den bage i ca. 100 min. (eller 1¾ time). Sæt evt. skaftet af en trægrydeske i klemme i ovndøren i de sidste 20-30 minutter, så al fugt kan fordampe og marengsen blive rigtig sprød.

Jeg kan godt lide min pavlova lidt gylden og karamelagtig i smagen, så jeg sætter temperaturen op til 145 grader (stadig varmluft) de sidste ti minutter.

Sluk og lad pavlovaen stå i ovnen, til den er afkølet.

Skyl, tør og nip jordbærrene. Skær dem evt. i mindre stykker. Pisk fløden til blødt flødeskum, fordel den og bærrene i pavlovaen. Drys med flormelis og server med det samme.

Hvis den står for længe, bliver marengsen blød (sej) af fugten fra bær og flødeskum.

Foto: Lars Ranek.
Foto: Lars Ranek.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.