Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vinens svar på Roskilde Festival

80 individualistiske naturvinbønder gæster Nørrebro på lørdag.

Vinfestivalens officielle plakat. Foto: Fri Vin.
Vinfestivalens officielle plakat. Foto: Fri Vin.

Der er garanteret ingen brand-managers eller eksportchefer i jakkesæt med pressefolder bag standene, når Fri Vin festivalen løber af stablen i København for fjerde gang på lørdag. Tværtimod er der tale om vinbønder med jord på hænderne og vinbrug så små, at ejer, kældermester, agronom og eksportchef oftest er én og samme person.

En anden af de ting, som adskiller Fri Vin fra de fleste andre vinpræsentationer, er, at smagedagen munder ud i en stor fest, hvor bønder og gæster danser sammen på bordene til levende musik. Det er nemlig en del af filosofien bag den såkaldte naturvin, at den ikke bare bliver lavet for at imponere alvorlige småsippende smagere, som spytter vinen ud igen, men er beregnet til at blive sunket i store mundfulde.

Til sidste Fri Vin (vol. 3) for to år siden, hvor festivalen blev holdt på en byggetomt på Amager, fusionerede festen således efter officiel lukketid med en lokal sauna klub, som holdt til i en skurvogn ved siden af festivalpladsen.

Fint besøg

Kaster man et blik på deltagerlisten, står det klart, at festen næppe heller i år kommer til at slutte ved midnat, som er den officielle lukketid. To Fri Vin veteraner – Frédéric Cossard og Andrea Calek – har nemlig meddelt deres ankomst. Førstnævnte er tidligere natklubejer fra Paris og i dag, under navnet Domaine de Chassornay, en af mine absolutte yndlingsproducenter fra Bourgogne.

Til sidste Fri Vin mødte jeg Cossard til en smagning og middag aftenen i forvejen, og undrede mig over, at der var en citronskive i hans vandglas, som da også viste sig ikke at indeholde vand, men gin & tonic.

Den gamle natklubejer fik efterfølgende testet de københavnske nattelivsfaciliteter så grundigt af, at hans kone måtte stå for udskænkningen næste dag, mens Cossard selv først materialiserede sig på festivalpladsen, da aftenfesten atter var godt i gang. Efter sigende lukkede Cossard sammen Calek Fri Vin 3 ned godt op ad søndag formiddag på Cosy Bar i Studiestræde.

Og flere ynglingsproducenter kigger forbi...

Andrea Calek. Foto: Rachel Signer.
Andrea Calek. Foto: Rachel Signer.

Andrea Calek deserterede han i 1980erne fra den tjekkiske hær. Efter at have vagabonderet rundt i Europa et par år, slog tjekken sig ned i en campingvogn i Ardèche, som ligger lige vest for Rhône-distriktet i Frankrig, og blev naturvinsbonde inspireret af den nye generation fra Beaujolais. Af alle festglade Fri Vin bønder holder Calek den stående rekord ved kun at have sovet 30 minutter i løbet af en weekend i København.

Mens vi er ved yndlingsproducenter, så kommer Jean Foillard, i min bog den bedste producent i den nye beaujolaisgeneration, der sammen med Jura-bønderne var de første til at gære deres vin uden tilsætning af svovl (hvilket i min verden er definitionen på naturvin). Jeg har det princip, at jeg altid drikker et glas af Foillards dybe, burgundiske Morgon Côte de Py, når den optræder på kortet, og det kommer helt sikkert også til at ske på lørdag.

Benoit Lahaye er en anden favoritproducent. Lahaye laver kraftfuld fadgæret champagne fra Bouzy, som er pinot noir-land, således er han også en af de få, som producerer elegant rosé champagne med maceration (udblødning af drueskallerne i mosten – normalt blander champagneproducenterne bare rød vin i den hvide) og stille rødvin af ditto fin kvalitet.

De nye, spændende navne

Om Lahaye falder ind under betegnelsen naturvin (endnu i hvert fald – han er på vej), vil jeg tillade mig at tvivle på, og lidt det samme gælder en håndfuld af de deltagende producenter fra Piemonte, som tæller såvel et par for mig nye, men glimrende bekendtskaber fra Barbaresco, Roccalini og Fabio Gea samt repræsentanter for udkants -nebbiolo (Ar.Pe.Pe og Colombera & Garella, fra henholdsvis Valtellina og Novarra), som har vist, at den vanskelige drue (som også står bag barolo og barbaresco) med held kan dyrkes i nogle af de områder, der indtil for nylig så ud til at være på vej helt ud.

Orange vin – vin lavet med maceration på hvide druer – er en udbredt disciplin inden for naturvin, bl.a. fordi macerationen med skallerne (hvor vildgæren sidder) gør det lettere at gære uden tilsætning af gær. Stanco Radikon, som holder til i Collio i Friuli få hundrede meter fra grænsen til Slovenien, er efter min mening mesteren i denne dis-ciplin. Det er mig bekendt første gang, at Radikon besøger Danmark.

Anderledes ukendt for mig er producenten Partida Creus fra Penedes i Catalonien: Normalt ikke ligefrem et område, jeg opsøger, men efter at have smagt en meget naturlig og læskende xarello (lokal drue, som normalt også indgår i cava) på bare 10,5 procent, er der ikke tvivl om, at jeg må forbi standen for at stifte nærmere bekendtskab med denne producent.

Foillard. Foto: Tommy Andresen
Foillard. Foto: Tommy Andresen
Frédéric Cossard. Foto: PR.
Frédéric Cossard. Foto: PR.
Bênoit Lahaye. Foto: Robin Skjoldborg
Bênoit Lahaye. Foto: Robin Skjoldborg

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.