Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Verdens dyreste skotske whisky står i en danskers barskab

Hvorfor giver man 230.000 kr. for en flaske whisky?

Her er den, verdens dyreste flaske skotsk whisky. En single malt lagret i 50 år og købt af en anonym dansk samler i januar 2013 – som en investering.
Her er den, verdens dyreste flaske skotsk whisky. En single malt lagret i 50 år og købt af en anonym dansk samler i januar 2013 – som en investering.

I december kunne Berlingske berette om den 50 år lagrede, skotske maltwhisky Balvenie Fifty, der var blevet hældt på flaske i september.

88 stk. var det blevet til og en anslået markedspris på godt 200.000 kroner pr. flaske. En flaske var blevet reserveret til købere i Skandinavien, mens resten formodes at finde købere i blandt andet Rusland, Kina, Indien, USA og Japan.

Nu er flasken blevet solgt. Her i januar gennem whisky.dk til en dansker for 230.000 kroner.

 

Køberen, der ønsker at være anonym, har ikke straks skænket sig en dram – faktisk skal flasken slet ikke åbnes, forlyder det.

- Jeg elsker Balvenie, men i denne prisklasse må de dyre dråber blive i flasken, lyder det fra den anonyme køber.

Der er tale om en investering, og køberen har i forvejen en særdeles flot whiskysamling. Balvenie Fifty er således kronen på værket.

Hvad får dig til at tro, at Balvenie Fifty vil blive mere værd?

- Intet er sikkert i denne verden. Heller ikke, at Balvenie Fifty bliver mere værd, men sådan sagde man også om Glenfiddich 1937, da den kom frem, og den steg på et tidspunkt til det tredobbelte. Men man kan jo også vælge at gemme den så længe, at man har glemt hvad den kostede, og så åbne den, læne sig tilbage og bare nyde hver dråbe, svarer køberen.

Har du erfaringer med at investere i whisky?

- Både ja og nej... Jeg har købt en del whiskyer de seneste 16-17 år. De første år var det en del af jobbet, men senere blev det en hobby. Jeg har også solgt nogle – og indtil nu har jeg ikke tabt penge på det.

Facebook: Mere om mad og vin

Hvad er dit forhold til whisky?

- Mit forhold? Ja, man kan vel godt kalde det »et forhold«. Det begyndte i 1996, da jeg stiftede bekendtskab med Glenfiddich og The Balvenie gennem mit job. Jeg har siden besøgt Duftown flere gange. Jeg brugte meget tid på at sætte mig ind i whiskyens forunderlige verden. Min første specielle whisky er en Glenfiddich Vintage fra 1967, fad: 3959, som jeg tror var den første vintage, som Glenfiddich tappede i 1999. Jeg har mange favoritter, men der er en, der altid vil være min foretrukne, og det er Balvenie Duble Wood. Den går man aldrig fejl af.

Det er den legendariske malt master David Steward, der har nurset og fulgt denne maltwhisky indtil sidste efterår, hvor den blev hældt på flaske samtidig med hans 50 års jubilæum hos William Grant & Sons.

Han er manden bag en række af Balvenies single malt-produkter. Det er tredje gang, Balvenie sender en 50 år gammel whisky på markedet. Den første i 1987, som blev destilleret i 1937, og senest i 2002: The Balvenie Cask 191. Balvenie Fifty blev destilleret og lagt på fad i 1962, men at have en whisky liggende i en tønde af egetræ i 50 år er ikke i sig selv garanti for, at der kommer en storartet whisky ud af det.

Det afhænger også af omstændighederne undervejs i processen og ikke mindst af den tønde af eg, som den destillerede spiritus hældes på.

I dette tilfælde var der tale om et fad af spansk eg, der har været brugt til lagring af sherry og derefter til whisky et par gange, før den i 1962 blev fyldt op igen med 300 liter spiritus.

- Det har haft afgørende betydning for denne whiskys fine kvalitet, at fadet allerede havde været brugt til whisky et par gange, betroede David Stewart mig, da jeg talte med ham i efteråret, noteres, er gået tabt på et eller andet tidspunkt, så han har vurderet det blandt andet ud fra farven.

Den oprindelige påfyldning ville have kunnet give 350 flasker, men i 2012 var der kun 88 flasker tilbage, og den oprindelige alkoholstyrke på 66,5 pct. var naturligt blevet til 44,1 pct. Resten var fordampet. 230.000 kr. for 70 centiliter whisky lyder af meget, og det er det også. Ikke mindst, hvis man sammenligner med et tilsvarende kvantum (700 centiliter/700 gram) af andre dyre produkter.

End ikke guld er så dyrt. Prisen på guld ville for eksempel løbe op i cirka 212.878 kroner for 700 gram. Så 230.000 kr. er rigtig mange penge, men så er flasken også mundblæst og leveres i et cylinderformet træ-rør, fremstillet af 49 lag eg fra hele Skotland – den 50. ring er af messing.

Balvenie er et af Grant-familiens tre destillerier og den fås i en unik række af single malts som David Steward har ansvaret for. Hver enkelt Balvenie har en individuel smag: fyldig, luksuøs og med en karakteristisk honningagtig smag. Meget lidt har ændret sig på Balvenie Distillery i løbet af årene.

Helt unikt anvendes stadig traditionelle produktionsmetoder, som er med til at sikre den generelt fine kvalitet. Ikke mindre end otte gange har William Grant & Sons fået prisen, Distillery of the Year. Senest i 2010.

Køberens navn er redaktionen bekendt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.