Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Topårgang med skavanker

2010 er en af de helt store årgange, men alkoholprocenten er i nogle tilfælde så høj, at vinen brænder i eftersmagen.

2010 anses for en af de helt store årgange i Bordeaux. Masser af koncentration og god friskhed i syren er noget af det, man finder på plussiden. Langt hen ad vejen var vejrguderne med vinslottene. Et tørt og relativt køligt efterår med kun 30 millimeter regn i august og september (mod normalt 110 millimeter) gav gode betingelser for en høst med sunde druer.

Men der er nu en enkelt skavank: en varm juli, der satte turbo på modningen, så sukkerindholdet skød dramatisk i vejret. Særligt udtalt er dette i mange af de såkaldte højrebredsvine fra blandt andet Saint Emilion, hvor den tidligt modnende drue, merlot, buldrede derudad. Visse steder bragte det alkoholprocenterne op i amarone-ligaen. Her i testen har vi efterhånden set en del vine på hele 15 pct., og det er bestemt ikke noget at prale af.

Venstrebredsvinene fra Medoc-halvøen lider ikke helt på samme måde. Et eksempel finder vi i Château Haut-Mazieres, som udover at ligge omkring de beherskede 13 pct. har en rigtig god bordeaux-karakter.

Det gode råd er med andre ord: køb gerne bordeaux 2010 i store mængder, men tjek alkoholprocenten. Ligger den omkring de 15, er der stor sandsynlighed for, at vinen brænder i eftersmagen. Topvine kan sommetider klare det, men en del af de mindre vine lider af alko-chok.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.