Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Test: 5 x Jomfru olivenolier

En god olivenolie løfter smagen i maden. Men hvilke olier er de bedste? B Søndag har testet fem ekstra jomfru olivenolier. Den dyreste viste sig at være sin pris værdig.

Foto: PR.
Foto: PR.

Änglamark

★★★★☆☆

Økologisk, italiensk extra virgin olivenolie. Af oliven fra Italien 500 ml, 59,95 kr. Købt i SuperBrugsen. Forhandles af Coop.

Änglamark. Foto: PR.
Änglamark. Foto: PR.

Søren Frank:
»Den er ret gul i farven, og smagen er ikke super græsset, men den hænger relativt længe i munden, og det er positivt. Olien er frugtig med lidt toner af banan, og i udgangspunktet er den relativt mild og rund, men så kommer der meget efterbrænder af chili. Jeg sporer en lille bitte smule harskhed, men alt i alt en god olivenolie, som er godt på vej til fem stjerner. Jeg synes, den skal have fire store stjerner.«

Nanna Simonsen:
»Det er jeg enig i. Den har en blød duft, som jeg dog ikke kan definere. Den har en god gulgrøn farve og en grøn smag, men ikke voldsomt, og så har den en fin lille bitterhed på eftersmagen. Jeg kan ikke fornemme det harske, men det kan godt være, det er der.«

»Det er en olie, som jeg godt ville turde lave en dressing med, men jeg ville nok ikke bruge den på mine sarteste grøntsager. Det er et fuldstændig i orden fint produkt, men mangler lige det lille bedårende ekstra for at komme op på fem stjerner.«

Luigi Tega

★★★★★★

Lirys Olio Extra Vergine di Oliva Af olivensorten Moraiolo, Umbrien, Italien 500 ml, 125 kr. Købt hos Enoteca Vinhandel, Dr. Tværgade 43, Kbh. K. Forh.: Adriat Vinimport, 38 86 37 47.

Luigi Tega. Foto: PR.
Luigi Tega. Foto: PR.

Søren Frank:
»Her har vi en rigtig god olivenolie. Den har ikke den sødme eller det lidt kvalmende, som flere af de andre har. Det er lidt overraskende, at den er blegere end de øvrige, for det er den mest friske, græssede og præcise i udvalget. Den har urter og bitterhed og er så ekstrem spicy og ren i smagen, at den bør bruges til mad, hvor den kan få lov at træde frem, for eksempel på en carpaccio.«

Nanna Simonsen:
»Jeg er også overrasket over oliens blege farve i forhold til dens intense smag og duft. Den har en stærk bitterhed og en fin duft, som er ren og indbydende. Det er en olie, som jeg ville bruge på noget, hvor den fik lov at optræde så rent og enkelt som muligt, måske med lidt salt eller sammen med syre, en tomat for eksempel. Den kan sagtens være et krydderi i sig selv.«

De Cecco

★★★★☆☆

Classico Olio Extra Vergine di Oliva. Af olivenolie fra Europa 500 ml, 66 kr. Købt i Føtex. Forhandles i diverse supermarkeder.

De Cecco. Foto: PR.
De Cecco. Foto: PR.

Søren Frank:
»Den er pæn grøn og intens og næsten på linje med olie nr. 1 (Änglamark, red.), men mindre frisk, mindre frugtig og lidt mindre bitter. Den har nogle begyndende noter af harskhed, dog uden at det er for meget. Det er en gedigen olie, man godt kan bruge.«

Nanna Simonsen:
»Det første, jeg tænkte, var, at den havde en honningagtig duft og virkede enorm fedtet. Alle olier er selvfølgelig fedtede, men når det fedtede indtryk dominerer, tror jeg, det skyldes, at den mangler bitterhed. Og jeg vil helst ikke have den harskhed, som Søren taler om. Men den er slet ikke ubrugelig.«

Boromeo

★★☆☆☆☆

Ekstra jomfru olivenolie – økologisk. Produceret i Spanien af økologiske oliven 500 ml, 35 kr. Købt i Netto. Forhandles af Dansk Supermarked.

Boromeo. Foto: PR.
Boromeo. Foto: PR.

Søren Frank:
»Den ringeste i feltet. Jeg har dog smagt værre olier og vil ikke give den bundkarakter. Den er frugtig, men ikke på den græssede, friske måde – mere over i solmodne, soltørrede frugter og er slikagtig, rund og sød i munden. Af de fem olier har den mest af det harske. Der er ikke efterbrænder og bitterhed nok til at balancere fedmen, men jeg vil ikke afvise, at jeg kunne finde på at bruge den til at stege i.«

Nanna Simonsen:
»Uf, den smager grimt! Lidt gammelt og tamt, og den har en ubehagelig fedtet duft. Den har de her harske toner. Den skiller sig klart ud fra de andre, men det er rigtigt, hvad Søren siger – der findes trods alt værre olier. Den er ikke ubrugelig. Man kan stege i den, men jeg ville være ked af at få den i en salat. Hvis den kom til at stå ret meget alene, ville jeg synes, det var rigtig ærgerligt, for den ville kunne ødelægge det, den kom på.«

Meyers

★★★☆☆☆

Extra Jomfru olivenolie Af olivensorten Picual, Andalusien, Spanien 250 ml, 60 kr. Købt i Meyers Deli. Forhandles også i Meyers Madhus og udvalgte specialbutikker.

Meyers. Foto: PR.
Meyers. Foto: PR.

Søren Frank:
»Olien her er middelvaren. Den har mere sødme, end den er frisk i smagen. Den har det runde, det milde, noget harskhed, og nok er der en efterbrænder eller bitterhed, men det er relativt lidt. Igen er vi mere ovre i den søde, tørrede frugtsmag end den græsagtige friske. Der er noget tilberedt over smagen.«

Nanna Simonsen:
»Umiddelbart syntes jeg, at smagen var flad, men jeg tror egentlig mere, det handler om fravær af smag. Den har en frugtighed, men snarere som forhenværende frugt end frisk. Den er ikke særlig distinkt på nogen måde og har en skarp duft – en fedtet, harsk duft. Jeg savner en bitterhed, der ville få den til at virke mere frisk. Men den er klart bedre end olie nr. 4 (Boromeo, red.) og har en fin farve. Jeg vil også placere den i midten af skalaen.«

Om testen

Testen var en blindsmagning. Fem ekstra jomfru olivenolier blev hældt i små glas og nummereret 1, 2, 3, 4 og 5.

De to dommere bedømte olierne ud fra, om de duftede og smagte friskt, frugtigt og græsagtigt ’grønt’, om de havde den bitterhed, som kendetegner friske og fine olivenolier, og om de havde en god pebret eftersmag hen ad chili.

Olierne blev sammenlignet og tildelt 1 til 6 stjerner, hvor 6 var bedst. Efter tildeling af stjerner fik dommerne oplyst priserne og kårede Änglamark-olien som Bedst til prisen.

Dommerne:

Foto: Linda Kastrup.
Foto: Linda Kastrup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.