Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Stegte sild i lage

I den fjerde og sidste lektion af Julefrokost-kogeskolen handler det om klassikeren: stegte sild i lage.

Jeg tror ikke, jeg kender nogen, der ikke elsker stegte sild i lage. Selv de, der ellers ikke kan lide sild, sådan en principe, bliver milde i blikket og skal lige have en lille haps, når de stegte sild går rundt ved frokostbordet. Det er den sød-sure-lages fortjeneste, den fjerner alt det »sildede« ved de stegte sild. I hvert fald alt det, som ellers kunne skræmme en sildeskeptiker.

Web-tv: Se hvordan du laver stegte sild i lage

Der er ikke mange ben i at tilberede stegte sild i lage. Alt, der kræves, er friske og fine sildefileter, lidt rugmel, smør og olie, en god stegepande og så løg, sukker, salt, eddike og krydderier til lagen. Til gengæld kan sildene ikke, som de tre andre klassikere fra Julefrokost-kogeskolen, tilberedes i god tid og fx dybfryses.

Læs også:

For nok skal de stegte sild trække i lagen, men meget mere end et døgn eller halvandet, før de skal spises, bør de ikke tilberedes. De ville såmænd ikke blive dårlige rent sundhedsmæsssigt af at stå en uge eller to i køleskabet. Eddikelagen konserverer dem helt fint, men hvis den får for mange dage til at »sylte« sildene, ændrer den deres konsistens. De bliver simpelthen lidt hårde og »tørre« i det.

Stegte sild i eddikelage
lage:
Mellemstort almindeligt løg
3 ¼ dl eddike (almindelig lagereddike)
½ dl vand
godt 1½ dl sukker
2 laurbærblade
5-7 hele allehånde frø
¼ tsk. hele sennepsfrø
¼ tsk. hele peberkorn
3 ½ tsk. salt
5-6 dobbelte sildefileter (eller 10-12 halve)
Rugmel
Salt og peber
1 spsk. vindruekerneolie
1 spsk. smør
2 rødløg

1.Lagen: Skær løget i fine små terninger og kog dem sammen med resten af ingredienserne til lagen. Lad lagen koge blidt i 4-5 minutter. Sluk og lad den blive kold.

2.Gnub skællene af sildene under rindende koldt vand. Klip rygfinnerne af og rids sildene let med en skarp kniv på skindsiden. Vend dem i rugmel krydret med salt og peber og steg dem gyldne i en blanding af olie og smør. Fileter steges først et øjeblik på kødsiden og derefter på skindsiden. Steg dem 2-3 minutter på skindsiden. Vend dem og tag panden af blusset.

3. Pil rødløgene og skær dem i helt tynde skiver. Fordel nogle af løgringene på bunden af en bred og flad kål eller et dybt fad.

• Læg sildene i lag med løgringe imellem og øverst.

• Hæld lagen over, mens sildene stadig er varme.

• Lad dem trække i mindst 3-4 timer, gerne til næste dag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.