Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skål - det er januar

Ovenpå julens og nytårets fester vælger mange at holde alkoholfri januar. Men de fleste af os behøver ikke at sætte proppen helt i, siger ekspert.

De fleste af os behøver ikke at holde januar helt alkoholfri, lyder det fra formanden for Vidensråd for Forebyggelse.
De fleste af os behøver ikke at holde januar helt alkoholfri, lyder det fra formanden for Vidensråd for Forebyggelse.

Efter en julemåned med rigelige mængder snaps, vin og øl vælger flere danskere at holde alkoholfri januar. Men er der nogen grund til at holde sig helt fra de hyggelige genstande?

Nej, kun hvis du har et overforbrug af alkohol, lyder det fra professor Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse.

- For de cirka 20 procent, der drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger og dermed er i risiko for følgesygdomme som skrumpelever og kræft, kan det at holde sig helt fra alkoholen være en øjenåbner. Det kan hjælpe en til at finde ud, om man egentlig har brug for at drikke, og eventuelt hvorfor, siger han.

Men skrønen, om at en alkoholfri måned er nødvendigt for at rense leveren, holder ikke, siger han. Leveren bliver renset på ganske få dage.

- Det er mere på det mentale plan, at det har en effekt, siger Morten Grønbæk.

Ikke for sundhedens skyld

Hvis man har et moderat forbrug af alkohol, vil han ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv ikke anbefale, at man holder sig helt fra alkoholen. 

- Det er ikke ligesom med rygning, hvor hver en cigaret er farlig. Man skal huske på, at alkohol faktisk også har nogle gavnlige effekter. Hvis man drikker 1-2 glas om dagen, har man for eksempel lavere risiko for hjertekarsygdomme, siger Morten Grønbæk.

Hvis målet slet og ret er at holde sig sund, er det ikke nødvendig at holde januar helt hvid. 

- Fokuser i stedet på at holde dig inden for genstandsgrænsen. Så er du meget godt kørende, siger Morten Grønbæk.

Et quick fix er ikke nok

Hvid januar er heller ikke et vidundermiddel hos vores britiske naboer. Sundhedsorganisation British Liver Trust advarer i avisen The Telegraph mod, at man tror, at en alkoholfri måned kan redde leveren.

- Hvis man vil redde sin lever og holde den sund, er det ikke nok med et quick fix i januar. Man bliver nødt til hele året at følge tre punkter: Hold to-tre dage i ugen helt alkoholfrie, motioner regelmæssigt og skær ned på sukker og fedt, siger Andrew Langford, direktør i British Liver Trust.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.