Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Østers i Københavns Havn

Københavnerne kan måske allerede fra næste år supplere kolonihaven med egen avl af østers, blåmuslinger og tang – fra en tømmerflåde midt i Københavns Havn.

De fleste kender glæden ved at rykke sine egne gulerødder op af jorden. Lette på låget til mistbænken og pludselig opdage en flot krum agurk under plantens store blade. Eller i al hemmelighed snige en lille klapstol med op til busken bagest i haven og spise sig mæt i syrlige stikkelsbær. »Værdien af egen nyttehave« er sat til beskedne 300 kroner i brætspillet Matador, men i virkeligheden er den ubetalelig.

Forestil dig så, at nyttehaven rykker ud på en tømmerflåde i Københavns Havn. I stedet for salat dyrker du lækker nærende sukkertang eller blæretang i din egen maritime nyttehave. I stedet for tomater fra drivhuset hiver du din egen »strømpe« op af havnen med blåmuslinger til aftensmaden. Og når der skal være fest, flotter du dig og høster et dusin eller to hjemmeavlede østers.

Det er ikke svært at forelske sig i den tanke – og med lidt held bliver den til virkelighed om få år. For efter at have taget tilløb et par år dannede David Mouritzen foreningen Maritime Nyttehaver for godt to måneder siden. Som formand for den ny forening var han i sidste måned ordstyrer på et borgermøde på havnen ved Islands Brygge, hvor ideen blev præsenteret og diskuteret af politikere, biologer og toxikologer, mens et telt fuld af borgere kunne stille spørgsmål til blandt andre miljø- og teknikborgmester Ayfer Baykal og folk fra Danmarks Naturfredningsforening, DTU Aqua og Dansk Skaldyrs Center.

Modtagelsen var positiv, så David Mouritzen var optimistisk efter mødet.

»Måske får vi sat de første muslinger ud i år, så vi allerede kan høste i 2014,« forklarede han.

Til daglig er David Mouritzen medindehaver af kommunikationsbureauet Konvers. Han har blandt andet har fået kendskab til fiskeri ved at have Danmarks Fiskehandlere som kunder gennem næsten ti år. Men de maritime nyttehaver er hans eget og foreningens private drømmeprojekt.

»Jeg har erkendt, at jeg nok ikke kommer til at skrive den næste store danske roman. Så hvis jeg kan sætte et fingeraftryk med det her projekt i stedet, er det en god substitut,« griner han – og understreger, at en lille borgerdrevet østersproduktion i Københavns Havn heller ikke lige frem er skadelig for byens omdømme:

»Vi kender alle historien om cyklerne og havnebadet – de maritime nyttehaver kan blive den næste store fortælling om København,« forklarer han.

På borgermødet præsenterede arkitektfirmaet Effekt de første indledende skitser til, hvordan de maritime nyttehaver i Københavns Havn kan komme til at se ud. De skal ligge på en moderne tømmerflåde, hvilket til i en vis grad beroligede miljø- og teknikborgmester Ayfer Baykal. For trods en positiv indstilling til projektet advarede hun også imod, at man bygger hele havnen til. Med tømmerflåden som model er nyttehaverne mobile og kan sejles fra sted til sted.

Tømmerflåden er konstrueret som et »omvendt rev«, hvor muslinger og østers vokser på undersiden. På den måde vokser afgrøderne i overfladen, hvor vandet er rent – Københavns Havn er en af verdens reneste storbyhavne, men der ligger stadig tungmetaller på bunden, som man helst ikke skal rode op i.

På selve tømmerflåden forestiller arkitekterne fra Effekt sig udekøkkener og produktionsfaciliteter, skolestue, restaurant og café.

»Landbrug og fiskeri er kommet meget langt væk fra byen og bykulturen. De maritime nyttehaver kommer til at virke som et »showroom« for produktionen af de fødevarer, som vi måske er blevet lidt fremmed for,« forklarede arkitekt Sinus Lynge fra Effekt.

Efter borgermødet var der friske østers, muslingesuppe og smagsprøver på blandt andet tørret og røget sukkertang. Senest har Maritime Nyttehaver indgået samarbejde med Fiskebaren i Kødbyen, der gerne vil være med til at finansiere et anlæg til dyrkning af blåmuslinger. Man kan både som privatperson og virksomhed støtte Foreningen Maritime Nyttehaver og være med til at få fødevareproduktion i Københavns Havn til at blive en realitet.

maritimenyttehaver.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.