Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu skal der bages lækre lune hvedeknopper - her er opskriften

Man behøver ingen anledning til at spise nybagt hvedebrød. Men nu er jo det bededagsaften torsdag aften ...

Hvedeknopper.
Hvedeknopper.

Hjemmelavede hvedeknopper er egentlig en to-trins-opskrift.

Du starter med her i aften eller i morgen at gøre køkkenet velduftende af kardemomme og friskbagt hvedebrød med Nanna Simonsens skudsikre opskrift fra denne uges »Weekendmad« i B Søndag.

Lav gerne dobbelt portion, så du ikke behøver at modstå fristelsen til at spise nogle af dem helt friske. Opskriften rækker til cirka 15 hvedeknopper, og der skulle gerne stadig være nogle tilbage til torsdag aften.

På bededagsaften - dagen inden store bededag -  flækker og rister du hvedeknopperne og serverer dem med koldt smør, eventuelt også med marmelade og ost.

Hvedeknopper

Ingredienser:

 

1,5 dl håndvarmt vand
1,5 dl skyr, kefir eller kærnemælk
1½ spsk. maltsirup
2 spsk. sukker
1½ tsk. fint havsalt
1½-2 tsk. friskstødt kardemomme
10 g gær
1 sammenpisket æg
325 g økologisk hvedemel
200-220 g italiensk økologisk manitobahvedemel eller økologisk pizzamel »tipo 00«
50 g meget blødt smør
2 spsk. vand
1 spsk. skyr, kefir eller kærnemælk

Rør vand, kærnemælk, sirup, sukker, salt, kardemomme og gær sammen i en dejskål. Tilsæt æg og bland det godt. Sigt de to slags hvedemel sammen og rør godt halvdelen af melet i dejen. Rør smørret ud i dejen. Tilsæt resten af melet, lidt ad gangen, og tilsæt kun så meget, der er brug for.

Ælt dejen grundigt igennem, men ikke mere.

Den skal ikke blive så blank og elastisk som til hvedebrød. Dæk skålen med plastfilm og stil dejen til hævning.

Den skal hæve til mindst dobbelt størrelse, det tager 2-3 timer.

Læg bagepapir i en lille bradepande (fx 30x30 cm eller 28x35 cm) eller et tilsvarende ovnfad med høj kant og af metal (emalje, aluminium, jern eller kobber). Form dejen til en pølse og del den i bidder som til mellemstore boller (hvedeknopper).

Tril dejen og læg hvedeknopperne i formen med ca. 1 cm afstand. De skal helst fylde den lille bradepande ud. Hvis der alligevel ikke er boller nok til at fylde hele formen, udfyldes den tiloversblevne plads med et par ark sammenkrøllet bagepapir.

Drys hvedeknopperne med lidt mel og læg plastfilm over. Lad dem efterhæve til dobbelt størrelse på et lunt sted, det tager ca. 1½ time.

Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.

Pensl hvedeknopperne med en blanding af vand og surmælksprodukt. Sæt dem midt i ovnen og bag dem i 25-30 minutter.

Lad dem stå 5-10 minutter i bradepanden efter at de er taget ud af ovnen og flyt dem så (med underliggende bagepapir) over på en bagerist. Fjern bagepapiret, når de er kølet af til lunkne og lad dem stå, til de er helt afkølede.

Bræk dem fra hinanden (f.eks. 4 stk. sammen) og opbevar dem i fryseplasticposer på et køligt sted (evt. i dybfryseren), indtil de skal ristes og spises. Hvis hvedeknopperne opbevares i køleskab, kan de holde sig i op til en uge. I fryseren kan de holde sig 3-4 måneder.

Før hvedeknopperne (evt. optøede) serveres, skal de deles i tre og ristes: Tænd ovnen på 225 grader almindelig ovnvarme. Flæk dem i tre og læg dem på bageristen (evt. med bagepapir under) og lad dem riste i 5-7 minutter, til de er gyldenbrune og sprøde. Vend dem en gang undervejs (især hvis de ligger på bagepapir).

Server nyristede hveder med frisk, koldt økologisk smør og syltetøj eller ost.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.