Julebag: Nøddekager og frugtkage

Julebag med alt det bedste i rundhåndede mængder. Ligesom sidste år og alle årene før, det kan kun gå godt. Også selv om opskrifterne er nye. Det er blot variationer over et velkendt og elsket tema.

Essensen af julebagning er at få puttet nok af alt det gode i. Der skal ikke fedtes med noget. Mange mandler, mange nødder, masser af frugter, friske krydderier, smør nok osv.
Essensen af julebagning er at få puttet nok af alt det gode i. Der skal ikke fedtes med noget. Mange mandler, mange nødder, masser af frugter, friske krydderier, smør nok osv.

Essensen af julebagning er at få puttet nok af alt det gode i. Der skal ikke fedtes med noget. Mange mandler, mange nødder, masser af frugter, friske krydderier, smør nok osv.

Det er både dyrt og kalorierigt. Men hvis ikke man er indstillet på at give den fuld skrue – eller den skrue, der nu skal til – skal man hellere lade være.

Det kan sagtens blive jul uden kager, en glimrende jul er jeg sikker på. Men en julemåned med næsten gode kager, den kan blive meget lang.

Jeg elsker alle de klassiske småkager, men får også lyst til lidt fornyelse indimellem. Plejer dog altid at bage et par af de gamle og så et par nye. Men i år har jeg bagt færre slags – kun to (!)– og udelukkende »nye«. Én med hasselnødder, appelsinskal og en lille smule kanel. Og én med lidt mandler og masser af kandiseret ingefær.

De er temmelig gode – begge slags – skulle jeg hilse at sige. Julefrugtkagen – den skønne, skærejulekage – der kun bliver bedre af at lagre, er også en tradition hos os. Jeg plejer faktisk at bage dobbelt – eller tripel – portion, og så give en kage (eller en halv) væk som gave.

Opskriften her på siden er til en enkel – dog ret stor – julefrugtkage.

Nøddekager med appelsin og kanel
(ca. 100 stk.)

150 g lyst mucovadosukker
¼ tsk. knivspids fint havsalt
1 æg
meget fint reven skal af ½ usprøjtet appelsin
2 spsk. presset appelsinsaft
250 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
1 tsk. stødt kanel
120 g hasselnøddekerner
150 g koldt smør i terninger

Pisk muscovadosukker, salt og æg til en tyk og luftig æggesnaps. Rør den revne appelsinskal og saften i. Bland mel, bagepulver og kanel og hæld det i foodprocessoren. Kom nødderne oveni og kør ganske kort på pulskørsel, så nødderne hakkes meget groft – nærmes blot flækkes.

Skær smørret i terninger og tilsæt dem, bland det under pulskørsel til en smuldret dej, samtidig hakkes nødderne lidt mere. Saml dejen med æggesnapsen, stadigvæk med pulskørsel, så nødderne stadig bevarer lidt struktur af »håndhakket«.

Tril dejen til pølser (4-5 cm tykke), den er ret fedtet, så det er en fordel at trille pølserne inde i et stykke bagepapir. Pak pølserne ind og læg dem i køleskabet i mindst 2-3 timer. Skær dem ud i tynde skiver og læg kagerne på plader med bagepapir.

Sæt dem i en 200 grader varm oven og bag dem i ca. 8 minutter, eller til de er smukt gyldne. Køl kagerne af på bageristen.

Julefrugtkage
1 stk. i form med mål: Ø 15-16 cm og dybde 6-7 cm

fyld:
50 g bløde dadler
40 g kandiseret eller syltet ingefær (se tip)
50 g bløde tørrede abrikoser
80 g lyse rosiner (sultanas)
80 g korender
80 g rosiner
50 g hakket syltet sukat
50 g hakket syltet pomerans eller appelsinskal
70 g blandede cocktailbær
50 g smuttede mandler

dej:
140 g blødt smør
140 g lyst rørsukker
fintreven skal af ½ økocitron
fintreven skal af ½ økoappelsin
½ tsk. fint havsalt
2 æg (store)
150 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
½ dl portvin
½ dl cognac
smør og mel til formen

Udsten dadlerne og dryp lagen af ingefæren, hvis du har valgt syltet ingefær i lage. Hak dadler, ingefær og abrikoser meget groft. Kom de hakkede frugter i en stor skål. Tilsæt alle de resterende frugter og vend hele molevitten grundigt sammen.

Få inspiration til andre opskrifter på Facebook

Hak mandlerne meget fint (brug evt. foodprocessor). Smør formene grundigt med smør, drys dem med mel og bank det overskydende af. Tænd ovnen på 155 grader alm. ovnvarme.

Dej:
Rør smør og rørsukker cremet og næsten uden sukkerknas. Tilsæt de to slags citrusskal og salt. Pisk æggene i ét af gangen, pisk grundigt indimellem hvert. Bland mel og bagepulver sammen og sigt det over frugterne. Vend frugter og mel grundigt sammen. Vend denne blanding i dejen sammen med cognac, portvin og mandler.

Hæld dejen i form og bred den ud, således at dej- overfladen huler lidt nedad på midten og sæt den i ovnen på nederste rille. Bag den i 1¾ time, eller til en strikkepind kommer »ren« op. Læg et stykke bagepapir over kagen, hvis den er ved at blive for mørk under den lange bagetid.

Mandel- ingefær kager
75-90 stk.

125 g kandiseret ingefær (se tip)
90 g smuttede mandler
200 g hvedemel
100 g sukker
¾ tsk. stødt ingefær
½ tsk. bagepulver
1 æg
5-6 dråber friskpresset citronsaft
¼ tsk. fint havsalt
180 g koldt smør i terninger

Mal mandlerne fint i foodprocessoren. Tilsæt hvedemel, sukker, stødt ingefær og bagepulver og kør, til det er blandet. Rør æg, salt og citronsaft grundigt sammen i en lille skål. Skær smørret i terninger, kom dem i foodprocessoren og bland det til et smulder ved pulskørsel.

Tilsæt halvdelen af ingefærstykkerne og lad dem blive hakket meget groft (stadig ved pulskørsel) i den smuldrede dej. Hæld det rørte æg i og kør kort, til dejen er samlet. Hak resten af ingefæren meget groft i hånden og mas de grove ingefærstykker ind i dejen.

Form tre firkantede stænger (3x3x3 cm tykke) af dejen og læg stængerne i køleskabet i mindst 3-4 timer. Skær stængerne i tynde skiver på skrå, sådan at kagerne bliver aflange firkantede (rektangulære). Læg dem på plader med bagepapir. Sæt kagerne i en 200 grader varm ovn og bag dem i ca. 8 minutter.

Tip Om ingefær

Man kan købe syltede ingefærstykker i sukkerlage/sirup på glas. De er temmelig søde, men har en ok smag. Den slags ingefær har man kunnet købe lige så længe, jeg kan huske. Men i de senere år er der kommet flere syltede/kandiserede ingefærprodukter til.

Nogle hedder kandiseret ingefær og er tørre, men alligevel lidt bløde/fugtige, de kan være trillet i sukker. Og så er der noget, der sælges som tørret ingefær. Det er ikke den slags (ind)tørret ingefær, som man bruger til stødt ingefær, men igen et kandiseret ingefærprodukt, som blot er meget omhyggeligt tørret efter syltningen/kandiseringen. Det er den sidste slags, der egner sig bedst til ingefærsmåkagerne.

Anvender du en kandiseret ingefær med mere væde i, kan småkagerne risikere at bløde efter et stykke tid – selv om du opbevarer dem tørt og godt i dåser/glas. Til julefrugtkagen kan du både bruge syltet ingefær i lage, almindelig kandiseret – og tørrede ingefærstykker. Ingefær i lage fås næsten i alle supermarkeder, de tørre og meget tørre fås i velassorterede supermarkeder og i thai- og kinesiske købmandsbutikker.

Tip

Jeg var i maskin-mode, da jeg bagte. Navnlig ved småkagerne havde jeg en sport kørende med mig selv om at undgå fedtede fingre og spare opvask. Fidusen var bl.a. ikke at skulle hakke frugt nødder/mandler separat, men blot komme dem i maskinen og så hakke dem meget forsigtigt undervejs, mens ingredienserne til dejen blev tilsat og dejen samlet.

Men både småkagerne og julefrugtkagen kan sagtens laves ved ren håndkraft. Forskellen er blot, at de forskellige frugter, nødder og mandler så skal klargøres og hakkes til den endelige konsistens, før dejen påbegyndes. Derefter blandes ingredienserne i en skål, i samme tempi og rækkefølge som opskriften forskriver.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.