Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjemmelavet aspargessuppe og kyllingesandwich

Asparges og friske urter knyttes sammen af en god kylling. Den leverer fundamentet i den skønne aspargessuppe og er det velsmagende kød under vilde og dyrkede urter i den lune sandwich.

Aspargessupppe.
Aspargessupppe.

Hjemmelavet hønsefond/suppe til bl.a. aspargessuppe

Ingredienser:

1 stor, velsmagende og lødig kylling *) vægt godt 1.400 g

kogeurter: 1 lille stilk bladselleri, 1 gulerod, 1 lille løg, 3-4 persillestilke og evt. lidt porretop, 1 kvist timian

10 peberkorn

1 hel nellike

en lille spsk. fint havsalt

*) vælg fransk frilands/fritgående eller fransk økologisk kylling (fås bl.a. hos Netto, Irma og Føtex)

Skær de to bryster (brystfileter) af kyllingen og gem dem i køleskab til næste ret (sandwichene). Skær også lårene af kyllingen og gem dem (evt. i fryseren) til et andet måltid.

Trim resten af kyllingen for evt. løse fedtflommer og rester af indmad. Bræk/skær kyllingen i to stykker, så fylder den ikke så meget, og der skal mindre vand til at koge den.

Læg kyllingen i en gryde og hæld koldt vand på, til det står ca. 4 cm over. Bring den langsomt i kog. Gør kogeurterne i stand og skær dem i grove stykker imens.

Skum af for urenheder, når kyllingen er kommet i kog.

Kom kogeurter, krydderurter samt salt, peber og nellike i gryden. Skum igen af for urenheder, når suppen er kommet i kog. Læg låg på og skru helt ned. Væske og kylling skal blot skælve.

Si suppen, når kyllingen er fuldstændig mør og udkogt. Det tager ca. 1½ time. Smid alt det udkogte ud og kog suppen ind til 8-9 dl. Skum fedt af suppen (nemmest, hvis den har nået at blive helt kold) og gem det evt. til aspargessuppen. Tag godt 5 dl af kyllingesuppen fra til aspargessuppen. Gem resten af suppen i fryseren til en anden gang og brug den f.eks. som »bund« i en suppe, en sauce, risotto m.m.

Aspargessuppe på friskkogt kyllingefond

4 personer

Ingredienser:

4-6 grønne asparges (ca. ½ bundt)

400-500 g hvide asparges

fint havsalt

5 dl god siet og afsvalet hønsekødsuppe (se opskrift)

2 spsk. smør eller afskummet hønsefedt– eller en blanding

2½ spsk. hvedemel

¼ tsk. sukker

1 knivspids karry

peber

1½ dl piskefløde

lidt saft af en økocitron

Skyl de grønne asparges omhyggeligt og knæk enderne af der, hvor de naturligt knækker. Skræl det nederste af stilken på de knækkede asparges. Smid skræller og afbrækkede ender ud og sæt de istandgjorte grønne asparges til side.

Gør de hvide asparges i stand og gem alle skræller og stumper. Kog skræller og stumper i 4 dl velsaltet vand i en stor gryde. Lad det koge i 10-12 minutter. Si aspargesvandet og smid de udkogte ender og skrællerne ud. Skær hovederne med 3-4 centimeter stilk af de klargjorte hvide asparges og kog disse hovedstykker sammen med de istandgjorte grønne asparges ét minut i aspargesvandet.

Tag de to slags asparges op og stil dem til side. Skær resten af de hvide aspargesstilke i små og meget korte stykker og kom dem i aspargesvandet. Suppler evt. væskemængden med ½-1 dl vand, læg låg på og kog de små aspargesstykker i ca. 20 minutter, indtil de er helt udkogt. Kom dem i en blender sammen med kogevandet (brug evt. en dyb skål og en stavblender) og blend det længe til en meget fin puré.

Kom smør/afskummet kyllingefedt, mel og ca. 3 dl af den afkølede hønsekødsuppe i en rummelig og tykbundet gryde. Rør det godt sammen og sæt gryden over lavt blus. Fortsæt med at røre konstant, mens det tykner og kommer i kog. Spæd til med resten af suppen (ca. 2 dl) og lad det koge blidt et minut eller to (jævnlig omrøring). Tilsæt sukker, karry og fløde og aspargespureen siet gennem en fin sigte. Det sidste – sining af pureen – kan udelades, men selv om den er blendet, vil der være tynde aspargestråde tilbage. Suppen bliver mere cremet, hvis pureen sies og trådene fjernes, før den tilsættes.

Lad suppen koge igennem på lavt blus. Skær de forkogte asparges (grønne + hvide) i småstykker og kom dem i suppen. Smag suppen til med salt, peber og lidt citronsaft Og lad den koge i yderligere et minuts tid, før den serveres.

Lun stegt kylling, vilde/dyrkede urter og miso-dressing i sandwich

4 personer

Lun stegt kylling, vilde/dyrkede urter og miso-dressing i sandwich.
Lun stegt kylling, vilde/dyrkede urter og miso-dressing i sandwich.

Ingredienser:

3-4 gode kyllingebrystfileter (de to fra kyllingen + 1-2 ekstra*)

fint havsalt

urter og grønt:

ca. 20 friske ramsløgsblade

8-12 fine og friske mælkebøtteblade (se ugens tip)

8-12 friske og unge skvalderkålskviste (se ugens tip)

4 små kviste spansk kørvel (sød skærm) eller 12-16 kviste almindelig kørvel (se ugens tip)

12-16 kviste brøndkarse eller vinterkarse (se ugens tip)

bladene af 3-4 myntekviste

12 rucolablade

1 lille fennikel

Dressing

ca. 2 cm frisk ingefær revet på et meget fint og skarpt rivejern

¼ lille fed hvidløg revet på det samme fine og skarpe rivejern

1-1¼ spsk. hvid miso **)

ca. ¾ tsk. sherryeddike

ca. ¾ tsk. honning

1 spsk. vindruekerne- eller solsikkeolie

lidt saft af en økocitron

lidt olie til at stege i

8 tynde skiver af godt madbrød (= bagt med hvede/ølandshvede/spelt)

lidt god mayonnaise (allerhelst hjemmerørt)

*) Løgismoses franske fritgående kyllinger fra Netto sælges også som udskåret kylling, bl.a. pakker med to brystfileter.

**) Miso er et japansk produkt, en aromatisk og lidt salt smagende pasta af fermenterede bønner. Den bruges fortrinsvis til misosuppe, men anvendes også i dressinger og marinader. Sælges i asiatiske specialforretninger.

Drys kyllingebrystfileterne med lidt salt og lad dem trække og temperere i en halv times tid ved køkkentemperatur.

Skyl alle urter/blade meget grundigt og slyng dem helt tørre. Snit fenniklen meget tyndt. Stil urter og grøntsager køligt, til de skal bruges.

Pisk ingredienser til dressingen med 2 spsk. koldt vand og lidt salt. Juster smagen.

Dup kyllingebrystfileterne tørre, kom en lille smule olie på en god stegepande og læg brysterne på med kødsiden nedad, når den er varm. Skru ned og steg dem i 4-5 minutter. Vend dem, så skindsiden vender nedad og steg i 5-6 minutter. Tag dem af panden og lad dem trække i 5-10 minutter, før de skæres.

Rist/grill brødskiverne gyldne. Lad dem svale lidt af. Smør alle skiver med en lille smule mayonnaise. Skær kyllingebrysterne i skiver og læg de lune skiver på fire af brødskiverne, vær rundhåndet med kyllingekødet. Læg derefter de forskellige urter/blade på i et tykt varieret lag. Dryp generøst med miso-dressing over og »luk« sandwichene med de resterende brødskiver.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.