Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er svampene, du ikke må forveksle med kantareller

Der er flere kantareller end normalt, de dukker op flere steder end normalt, og lige nu er det højsæson. Læs med her, hvordan du finder de rigtige kantareller

Almindelig netbladhat, Paxillus involutus, er giftig og den alvorligste forvekslingsmulighed med kantarel.
Almindelig netbladhat, Paxillus involutus, er giftig og den alvorligste forvekslingsmulighed med kantarel.

København. Kantareller er en af de mest populære spisesvampe at gå på jagt efter herhjemme, og i år er der gode chancer for at finde rigeligt.

- Jeg har set flere, end jeg plejer, og de er også dukket op, steder hvor jeg ikke plejer at se dem, fortæller Jan Kjærgaard, der er biolog og naturvejleder for Naturstyrelsen.

Han fortæller, at den almindelige kantarel vokser bedst i sandede skove. Svampene vokser kun i forbindelse med træer. Det kan være både løvskov og nåleskov, men kantareller vokser ikke for sig selv uden et træ, hvis rodnet den danner forbindelse med.

Sådan ser rigtige kantareller ud:Almidelig kantarel, Cantharellus cibarius.
Sådan ser rigtige kantareller ud:Almidelig kantarel, Cantharellus cibarius.

Svampen er æggegul og kan variere i farve i cirka samme skala som en æggeblomme, og så er de små lækkerbiskener kun mellem tre og ti centimeter høje.

Vil man som utrænet på kantareljagt, så er det vigtigt, at man er klar over, hvad der er at tage fejl af og gå kritisk til værks.

- Nogle gange vil folk bare så gerne finde noget spiseligt, at de tænker "bingo", bare der er en overfladisk lighed med det, de leder efter. Men alle karaktertræk skal passe, ikke kun et enkelt, understreger Jan Kjærgaard.

Bleg kantarel, Cantharellus pallens. Spiselig som sin mere orange fætter.
Bleg kantarel, Cantharellus pallens. Spiselig som sin mere orange fætter.

I nogle tilfælde tager man fejl af almindelig kantarel og ametyst-kantarel eller bleg kantarel, og det er helt fint. De er begge spisesvampe men bare ikke lige så prægtige.

Almindelig orangekantarel, Hygrophoropsis aurantiaca, fotograferet i Kanawha State Forest i West Virginia, USA.Kan give mavekneb.
Almindelig orangekantarel, Hygrophoropsis aurantiaca, fotograferet i Kanawha State Forest i West Virginia, USA.Kan give mavekneb.

I andre tilfælde kan man forveksle med orangekantarellen, som godt kan give mavebesvær, hvis man spiser den.

- Den orange er selvsagt lidt mere orange, og den har tyndere lameller, hvor almindelig kantarel har mere grove ribber på undersiden. Så igen skal man tage højde for alle karakteristika, fortæller Jan Kjærgaard.

Den giftige svamp almindelig netbladhat forveksler nogle også med kantarel, så det er vigtigt at kende begge, så man kan se, om man er ved at tage fejl.

Når det er sagt, så er der masser af kantareller at finde i år, og de vokser flere steder end normalt. Både børn og voksne kan få en dag ud af sammen at samle en kurvfuld.

- Så kan man tjekke dem efter, når man kommer hjem. Hvis man ikke er 100 procent sikker på, at det er den rigtige, så skal man ikke spise dem. Men de rigtige kantareller skal blot børstes af for jord, og så er de klar til at tilberede, fortæller Jan Kjærgaard.

Svampene kan blive et himmelsk måltid med kun få ingredienser, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Når man samler selv, så er det bare hjem og stege dem i smør, koge dem ind med fløde og tilsætte en smule salt og så op på hvidt brød. Det er alt, der skal til, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.