Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Guide: Find drikken til risalamanden

Fadlagret portvin passer godt til risalamande, men der er flere andre muligheder.

Søren Frank giver fem stjerner til Colheita, Burmester 20 pct. fra 1997.
Søren Frank giver fem stjerner til Colheita, Burmester 20 pct. fra 1997.

Selv om navnet risalamande unægtelig klinger fransk, så er risalamande en pæredansk opfindelse.

Af en eller anden grund uløseligt forbundet med juleaften, måske fordi det er en mere luksus- og nydelsesbetonet måde at videreføre tradition for at spise grød denne store aften, nu hvor vi har råd til at spise and, gås og gris, til vi kaster op. Man kan dyrke nostalgien uden at føle sig unødigt fattig.

Julen er uden sammenligning traditionernes tid, så hjemme hos os drikker vi altid det samme til risalamanden: En god portvin, gerne en årgangsmodel fra Taylor’s eller Fonseca med et par år på bagen, som jo også smager godt til cigaren, mens gaverne bliver pakket op.

Min test forleden afslører dog, at jeg godt kan spare et par hundrede kronesedler, for den noget billigere Late Bottled vintage port, som er fadlagret nogle år, fungerer lidt bedre end rigtig vintage. Det skyldes ikke mindst mandlerne i grøden: Vine, som har et strejf af oxidation, fordi de har været fadlagret i en rum tid, udvikler en mandel-note, som i sagens natur passer rigtig godt til mandel. Det er derfor, jeg har både marsala og vin santo med i testen, også selv om de er lavet på hvide druer, og derfor ikke nødvendigvis dufter af kirsebær.

Man kan med andre ord angribe opgaven ad to veje, man kan enten gå efter en god mandelvin eller en vin som er god til kirsebær. Allerbedst er det selvfølgelig, når begge aromaer optræder i vinen på samme tid som f.eks. i Burmeisters fadlagrede årgangsport Colheita 1997, som modsat ældre årgange endnu har kirsebærfrugten intakt og samtidig stadig klart besidder den mandelagtige tone, som følger af fadlagring.

NB: Stjernerne gælder udelukkende drikkens evne til at ledsage risalamande.

 

 

 

 

 

 

 

 

1997 Colheita, Burmester 20 pct.
***** (5 stjerner ud af seks)
Pris: 100 kr. v. 12 fl. Philipson
Kommentar: Jeg har testet en hel stribe forskellige colheita’er (fadlagret årgangsportvin) fra Burmester og den yngste kom klart bedst gennem prøvelserne, fordi den stadig har noget rød frugt, som faktisk minder om kirsebær, og så samtidig, ikke mindst i eftersmagen, har fået den mandelagtige tone, som kommer af oxidering gennem fadene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003 Late Bottled Vintage, Taylor’s 20 pct.
**** (4 stjerner ud af seks)
Pris: 129 kr. Domaine Brandis
Kommentar: Også Taylors portvine har jeg smagt en hel serie af. Stilen er ruby, det vil sige, at vinen hurtigt aftappes efter kort eller slet ingen fadlagring. Det giver en mere »rød« og frugtig stil med meget mindre odixation og nødde/mandel-mandeltoner og brun sukker. Bedst var den sent flaskede late bottled vintage 03, som har fået lidt mere fadlagring og dermed passer bedre til mandlerne.

 

 

 

 

 

Donna Franca, Marsala Superiore, Florio 19 pct.
***** (5 stjerner ud af seks)
Pris: 179 kr., 50 cl Adriat Vinimport
Kommentar: Denne sicilianske hedvin er på vej i glemmebogen, men ikke desto mindre er denne top-marsala, som er fadlagret i 15 år, en rigtig flot vin. Den mahognifarvede drik med oxiderede toner dufter i sig selv af mandler og den dybe tørrede frugt spiller også helt fint med de syltede kirsebær.

 

 

 

 

2008 Vendange Maury, Domaine Pouderoux 15,5 pct.
**** (4 stjerner ud af seks)
Pris: 127 kr., Vinrosen
Kommentar: Maury er en fransk hedvin fra Roussillon baseret på grenache-druen – alkoholen er lidt lettere, men ellers ligner vinen port en hel del. Ung og frisk som denne aftapning er – og med en del garvesyre faktisk – passer den især godt til kirsebærrene.

Se resten af portvinene på næste side

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006 Recioto della Valpolicella, Allegrini 14 pct.
** (2 stjerner ud af seks)
Pris: 239 kr., 50 cl, Adriat Vinimport)
Kommentar: Dette er den søde version af amarone, lavet på tørrede hovedsagelig corvina-druer, som dog ikke er gæret helt tørre. Normalt er recioto fra Valpolicella udpræget kirsebærduftende, men denne vin ligner mere en tør rødvin fra det nordlige rhône i næsen med kød, peber og kærnemælk. Man tænker snarere på at sætte tænderne i en velhængt bøf end en dessert.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anthos passito rosso, Matteo Corregia 14 pct.
*** (3 stjerner ud af seks)
Pris: 155 kr., 37,5 cl, Adriat Vinimport
Kommentar: Dette er en passito (lavet på tørrede druer) af brachetto, en drue, der ellers normalt bliver brugt til en let moussende sød rødvin a la moscato, som drikkes til sommerens bær. Næsen er nærmest hysterisk aromatisk med bl.a. litchi frugt og rammer delvis kirsebærrene, men magter ikke helt mandelgrøden.

 

 

 

1997 Vin Santo del Chianti Classico, Bibbiano 18 pct.
** (2 stjerner ud af seks)
Pris: 149 kr., 37,5 cl, Adriat Vinimport
Kommentar: Dette er en ægte vin santo, oxidativt lagret på høloft og længere tid. En smukt ravfarvet vin, som dufter fint af mandel, men er lidt for sød til for alvor at kunne være med her.

 

 

 

Ris a la M’ale, Mikkeller 8 pct.
*** (3 stjerner ud af seks)
Pris: 55 kr.
Kommentar: Øl brygget på risalamande – fløde, mælk, mandelessens, vanille, kirsebær og ris og sukker. Rød, sød og noget pjevset i forhold til Mikkellers vanlige standard, hvilket måske
skyldes, at den er brygget på ris. I sig selv ikke en ophidsende øl, den finder dog kirsebærrene pænt godt, uden at have den fornødne gennemslagskraft til rigtig at kunne spille med.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.