Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gåsesteg

Skær vingespidser, fødder og hals af gåsen. Fjern fedtflommen ved gumpen. Lad gåsen ligge fremme på køkkenbordet i et par timer, så den ikke er kold, når den skal i ovnen. Imens gøres grøntsager og hvidløg i stand og lægges i en stegegryde sammen med grisebenene. Brun det hele ved lav varme i det fedt, der smelter af benene. Tilsæt timian, merian, salt og peber og lad det hele brune yderligere i et minuts tid. Hæld vin ved, og lad den dampe næsten helt væk. Hæld vand ved, til det dækker. Læg låg på, og lad fonden simre i halvanden til to timer. Si den, og kog den ind til ca. 5 dl.

Tænd ovnen på 250 grader (over- og undervarme). Tør gåsen grundigt ind- og udvendigt med et rent viskestykke. Skyl æblerne, skær dem i både og fjern stilk, blomst og kernehus. Drys æblerne med lidt salt og peber, og gnid gåsen med salt og peber ind- og udvendigt. Hvis der skal løg i, snittes det i tynde både og blandes med timian, merian og finthakket hvidløg samt æbler og svesker. Fyld gåsen (tæt) med æbler og svesker, og luk den til med kødnåle eller sy den til. Bind resten af vingerne ind til kroppen og lårene sammen hen over det nederste af brystet.

Læg hals, fødder, vinger, indmad (undtagen lever) i bradepanden. Læg risten hen over, og læg gåsen på den med brystet opad. Sæt det hele i ovnen, og lad gåsen brune i ca. 20 min. Vend den, så den ligger med ryggen opad, skru ned til 160 grader og hæld 7-8 dl vand i bradepanden. Lad gåsen stege videre i 3-3 1/2 time. Den sidste halve time med brystet opad igen. Hvis bradepanden er ved at koge tør undervejs tilsættes lidt mere vand. Stik en stegegaffel i det tykkeste sted ved låret og mærk, om gåsen er færdig. Når gaflen går let igennem kødet, og saften, der kommer ud, er helt klar, er gåsen færdigstegt.

Hvis gåseskindet ikke er helt sprødt, kan man evt. give den en tur under grillen til sidst. Har man ikke grill i ovnen, kan man give den 10-15 minutter i en meget varm ovn (ca. 300 grader). Husk at tage gåsen ud, mens ovnen varmer op.

Lad gåsestegen hvile i mindst 20 minutter, før den skæres for. Det er godt for kødet, og så giver det tid til at lave saucen færdig samt rette an osv.

Fjern hals, vinger og indmad mm. fra bradepanden og hæld sky og fedt over i en skål. Skum fedtet af. Brug lidt af det til at bage 3-4 spsk. mel op med og gem resten. Spæd opbagningen med skyen fra bradepanden samt den kogte grisefond til en sauce. Lad den koge godt igennem og evt. reducere yderligere til blot 4-5 dl. Smag den til.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.