Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forårsmad: Tre lækre småretter

Kogte rødbeder med rørt gedeost. Svampecarpaccio med ramsløg. Salat med ristede gulerødder, chili og avocado.

Kogte rødbeder med rørt gedeost, timian og løg.
Kogte rødbeder med rørt gedeost, timian og løg.

Endelig er det blevet forår, det var værd at vente på. Og nu myldrer alle de grønne spiselige ukrudtssager frem under hækken og mellem løgplanterne. Det var dem, vi skulle have spist til påske. Men bedre sent end aldrig.

Jeg har endnu ikke selv haft mulighed for at plukke/luge de små brændenælder, de spæde skvalderkål og mælkebøtterne i min landhave. Men jeg ved, at de står og venter på mig her i storbededagsferien. Det giver utvivlsomt fint grønt til forret og ømme benmuskler dagen efter.

Til dig, der også har lyst og adgang til friskt spiseligt ukrudt, kan jeg lige repetere: Spæde skvalderkålsblade kan tilberedes som spinat. Dvs. de skal skylles osv. og så et øjeblik i en sautøse med lidt hed olivenolie og en flis hvidløg. En smule fløde på, lidt citron (skal og saft), salt og peber og så af blusset. Spis dem som tilbehør til kød eller fisk. Eller vend dem med pasta og parmesan.

Brændenælderne kan du gøre det samme ved. Eller bruge dem blendet i en suppe. Pas på, brug handsker – selv de bitte små brænder. Friske lyse mælkebøtter spises som salat (de smager endnu bedre end frisée) med citron, salt, peber og den bedste koldpressede olivenolie.

Men nu skal der jo ikke gå total ukrudt i den. Årstiden skriger på let mad med grøntsager og fine salater. De nye grøntsager er endnu kun på frøstadiet. Men det gør ikke noget, for der kan sagtens laves dejlig forårsmad af avocado, grapefrugter, gulerødder, gedeost, parmesan, rødbeder, koriander, timian, ramsløg og fine champignon.

Kogte rødbeder med rørt gedeost, timian og løg
4 personer

3-4 mellemstore rødbeder
fint havsalt
ca. 80 g frisk gedeost (se tip)
ekstra jomfruolivenolie
1 lille bananskalotteløg
balsamicoeddike
frisk timian (se tip)

Skrub rødbederne rene, undlad at skære i dem. Kom dem i en gryde og hæld vand på, til det står 2-3 cm over rødbederne. Tilsæt ½ spsk. salt og kog dem, til de er møre, det tager godt 30 min. Hæld kogevandet fra og kom rødbederne i iskoldt vand.

Mos gedeosten med 1-2 spsk. olivenolie og rør blandingen cremet. Gnub skindet af rødbederne (eller skræl dem, hvis skindet sidder fast). Skær dem i skiver (ca. ½ cm) og læg dem på et fad eller på tallerkener. Læg en lille klat gedeostcreme på hver, dryp balsamicoeddike og olie over, krydr med peber og lidt salt og klip/pluk timiankviste eller blade over.

TIP
Med frisk gedeost mener jeg ruller af mild hvid gedeost, der er så frisk, at den endnu ikke har dannet skorpe. Både dansk og fransk fås i de fleste supermarkeder.

Der sælges potter med drivhustimian, som er meget blød i kvistene. Her kan du ofte bruge små stykker af de bløde kviste (og ikke kun bladene) som drys. Mens frilandstimian bliver kraftigere og ret stiv i kvistene. Her er det kun bladene, der kan anvendes som drys over maden. Skyl kvistene med bladene på, og pluk eller skub derefter de små blade af. Begge slags kviste kan selvfølgelig altid koges med en ret.

Svampecarpaccio med ramsløg
4 personer

10-12 halvstore meget friske markchampignon
7-10 blade ramsløg
1 økocitron
sort peber
fint havsalt
ekstra jomfruolivenolie
friskrevet parmesan
snit

Rens svampene, brug kniv og pensel og undgå så vidt muligt vand. Skyld ramsløgbladene, dup dem tør og snit dem fint. Skær svampene i tynde skiver fordel dem over tallerkener eller et stort fad. Riv en lille smule citronskal over og pres lidt af saften over svampene. Krydr med salt og peber og hæld lidt af husets bedste jomfruolivenolie over. Riv frisk parmesan over og drys ramsløg over til sidst. Server med brød til.

Salat af ristede gulerødder, chili, avocado, grapefrugt og koriander
4 personer

1 potte frisk koriander
2-3 gulerødder
1-3 nip chiliflager
lidt olie til at stege i
fint havsalt
ca. 1 tsk. vineddike
1 lille rødløg
2 søde grapefrugter
2 modne avocado
lidt ekstra jomfruolivenolie
lidt balsamicoeddike
peber

Klip korianderstilkene af potten. Skyl dem og tør dem forsigtigt. Sæt dem til side.

Skræl og skyl gulerødderne, flæk dem og skær dem i mindre stænger. Sæt panden over med lidt olie. Kom gulerødderne på, når den er varm. Rist dem gyldne ved god varme (ca. 2 minutter). Krydr med salt og chiliflager undervejs. Ryst panden jævnligt og tilsæt eddiken til sidst. Steg, indtil den er fordampet.

Lad gulerødderne køle lidt af på et fad. Pil løget og snit det meget tyndt. Skræl grapefrugterne og filiter dem (dvs. skær frugtkødet fri af alle hinder). Skræl avocadoerne og skær dem i smalle både. Anret gulerødder, grapefrugt, løg og avocado sammen på tallerkener eller et fad. Krydr med salt og peber og dryp jomfruolie og balsamico over. Hak/klip korianderen og drys dem over til sidst.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.