Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
samtalekøkkenet

En smagsmæssig tidsrejse

Hvilken tid vil du besøge? Karolines Køkken har en smagsmæssig katapult. Tag med til 1983. Og smag på 2015.

Samtalekøkkenet har besøg af Tove Færch fra Karolines køkken. Hun skal lave to gange lasagne. En moderne og en klassisk fra firserne.
Samtalekøkkenet har besøg af Tove Færch fra Karolines køkken. Hun skal lave to gange lasagne. En moderne og en klassisk fra firserne.

Det er PRÆCIS den lasagne, jeg altid fik til min fødselsdag. Fuldstændig den samme.«

Min kæreste ser både begejstret og lidt forundret ud, da vi spiser resterne efter dagens køkkenbesøg. Her sidder han i 2015 og spiser lasagne, og pludselig er han 12 år gammel og har fødselsdag, og hans mor har lavet lasagne, fordi han elskede Garfield.

For hans mor brugte Karolines Køkkens kogebog, når hun kokkererede fødselsdagsmenuen, og det er netop Karolines Køkken, personificeret af Tove Færch, der er leder af køkkenet, som har været på besøg. For at fortælle om, hvordan mad udvikler sig, og hvordan Karolines Køkken har arbejdet med den danske hverdagsmad.

Hun er uddannet husholdningsøkonom, har arbejdet for de danske husholdningsforeninger og som produktudvikler for Glyngøre Sild, men i de sidste 23 år har hun været ansat som leder af Karolines Køkken, der oprindeligt var Mejeriforeningens, men nu drives af Arla.

I en årrække udgav Karolines Køkken kogebøger, der blev husstandsomdelt (og dermed landeplager, hvem har ikke spist de hasselback-kartofler, som bøgerne introducerede? Lavet indbagt mørbrad til fest eller sort gryde med kartoffelmos?) Men nu lever køkkenet på nettet, hvor det med hjemmeside og app’s tilbyder opskrifter på hverdagsmad.

Moderne eller klassisk?

»Vi kan jo se, hvad folk søger på, og vi vil gerne give dem, hvad de ønsker, derfor har vi udviklet den her opskrift på en moderne lasagne, hvor der er pulled kylling i, for de søger meget på pulled. Der er også mange grøntsager i den, og ernæringsmæssigt er den, som den skal være i forhold til de officielle anbefalinger.«

Det betyder revne gulerødder og masser af bladselleri i tomatsaucen, hytteost i lagene mellem fuldkornslasagnepladerne og så kyllingefileter, der er pocheret og strimlet med en gaffel, nøjagtig som den ultrapopulære pulled pork. Til sidst toppes den med ost og bages. Tove Færch laver den moderne, jeg laver den gammeldags og når at få let præstationsangst.

Den gammeldags lasagne er noget mere simpel. Kød, tomatpure, lidt løg, tørrede krydderurter og tomatpure. Ikke noget så eksotisk som hvidløg. En ostesauce, man selv laver med skæreost af Klovborgtypen. Færre grøntsager, færre fibre, færre ingredienser.

»Det er også et tegn på, at det er en gammel opskrift. Vi anbefaler selvfølgelig Arlas egne produkter, og der er mange flere at købe nu end for 20 år siden. For eksempel en revet ost, der gratinerer perfekt eller en, der laver lange tråde, hvis du vil have det. Der er kommet mange flere produkter, som gør det nemmere at lave mad hurtigt. Nogle vil måske synes, at det er snyd, men er det værre at købe en revet ost end en dåse med flåede tomater?«

Hun lægger den moderne lasagne sammen, og vi griner lidt af, at jeg har lavet en lidt grim udgave af den gamle. Bager dem og smager.

En bid af 1983. En bid af 2015. Begge dele smager godt, tæt og hyggeligt. Lasagne er et knus indefra, her er det ene knus bare lidt sundere end det andet. Måske er der om 30 år nogen, der spiser kyllingelasagnen og siger »det er min barndomslasagne.«

Klassisk lasagne

De to lasagner over for hinanden. En moderne og en klassisk fra firserne.
De to lasagner over for hinanden. En moderne og en klassisk fra firserne.

Kødsauce:

  • 1 hakket stort zittauerløg
  • 500 g hakket oksekød (ca. 6% fedt)
  • 25 g smør
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 1 tsk tørret frisk timian eller basilikum
  • 1⁄2 tsk tørret oregano
  • 1 dåse koncentreret tomatpuré (ca. 140 g)
  • 1 1⁄2 dl oksebouillon

Svits løg og kød i gyldent smør. Tilsæt krydderier, tomatpuré og bouillon og lad det koge ved svag varme i ca. 10 min.

Mornaysauce:

  • 30 g smør
  • 3 1⁄2 spsk hvedemel
  • 6 dl kogende mælk
  • 1⁄2 tsk groft salt
  • friskkværnet hvid peber
  • 1⁄2 tsk revet muskatnød
  • 150 g revet ost, fx Arla Klovborg® ML 25% (45+)
  • 250 g forkogte lasagneplader
  • 2 spsk rasp
  • 25 g smør

Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tilsæt mel og bag det godt sammen. Kom halvdelen af mælken i, og når saucen koger tilsættes resten af mælken lidt efter lidt. Kom krydderier og ost i.

Lad saucen koge godt igennem og smag den til. Smør et ovnfast fad. Læg lasagne, kødsauce og mornaysauce lagvis i formen. Det øverste lag skal være mornaysauce. Drys med rasp og fordel smørret herpå. Bag lasagnen midt i ovnen til overfladen er gylden og lasagnen mør. Bagetid: ca. 35 min. ved 200°.

Moderne lasagne

Samtalekøkkenet har besøg af Tove Færch fra Karolines køkken. Hun skal lave to gange lasagne. En moderne og en klassisk fra firserne.
Samtalekøkkenet har besøg af Tove Færch fra Karolines køkken. Hun skal lave to gange lasagne. En moderne og en klassisk fra firserne.

Pulled chicken:

  • 5 dl vand
  • 1 tsk groft salt
  • 3 kyllingefileter (ca. 500 g)

Bring vand og salt i kog og kog kyllingefileterne ved jævn varme og under låg i ca. 10 min. Tag kyllingestykkerne op af vandet og lad dem afkøle på en tallerken – gem kogevandet. Flå kyllingefileterne i mindre stykker med to gafler.

Tomatsauce:

  • 15 g smør
  • 2 finthakkede rødløg (ca. 125 g)
  • 3 små finthakkede fed hvidløg
  • 3 store, groftrevne gulerødder (ca. 200 g)
  • 4 stilke bladselleri i små tern (ca. 150 g)
  • 1 dåse cherrytomater (ca. 400 g)
  • 1 dåse koncentreret tomatpuré (ca. 140 g)
  • 1 1⁄2 dl kogevand fra kyllingen
  • 2 tsk delikatessepaprika
  • 1 dl finthakkede friske basilikumblade
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 9 tørrede fuldkornslasagneplader (ca. 150 g)
  • 450 g Karolines Køkken® Hytteost 4,5%
  • 50 g Karolines Køkken® Pasta- & gratineringsost 30%
  • Pynt
  • friske basilikumblade

Lad smørret smelte ved kraftig varme, men uden at det bruner, i en mellemstor tykbundet gryde. Svits de friske grøntsager i ca. 3 min. og tilsæt tomat, kogevand, paprika, basilikum, salt og peber. Lad saucen koge ved svag varme og under låg i ca. 20 min. og vend pulled chicken heri. Læg lasagnen sammen i et ovnfast fad (ca. 6 x 22 x 27 cm).

Start med et tyndt lag tomatsauce, herefter 1/3 af pladerne, tomatsaucen og hytteosten, gentag 2 gange og slut med hytteost. Bag lasagnen midt i ovnen. Drys med ost efter halvdelen af bagetiden og bag lasagnen færdig. Lad lasagnen hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 10 min. Pynt med friske basilikumblade og servér.

De tre farvoritter:

Råvare

»Privat er det muslinger, som jeg er helt vild med, og som jeg gerne spiser ofte. Der er et stof i muslinger, som er godt for immunforsvaret, og så snart jeg mærker lidt kriller i halsen, spiser jeg muslinger, friske eller fra dåse. Det virker. Du skulle prøve.«

Mejeriprodukt

»Hytteost! Det har et dårligt rygte, fordi man spiste det på knækbrød i 80erne, når man var på slankekur, og det er også ærgerligt, at det har sådan et usexet navn, for hytteost er et fantastisk produkt, der kan så meget. Det kan bruges i stedet for mayonnaise til makrel i tomat, det kan bruges som mellemmåltid, jeg putter tit et par skeer i min morgenyogurt, jeg kan godt lide konsistensen, og det mætter godt. Og så kan det bruges i varme retter, hvor det både giver mæthed fra proteinen og en cremethed. Jeg synes, hytteost er genialt.«

Redskab

»Arbejdsmæssigt er det et juliennejern, som nemt skærer i tynde strimler, så man kan komme en masse grøntsager i sine gryderetter, uden at mænd eller børn opdager det, eller lave lækre salater uden at det kræver rivejern og besvær.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.