Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dommer: Dansker ved kokke-VM har is i maven

Selv om han måtte ændre menuen i sidste øjeblik, er den danske deltager ved kokke-VM, Bocuse d’Or, ikke sådan at slå ud.

Jeppe Foldager (t.h.) og assistenten Christoffer Brink er blandt storfavoritterne til kokke-VM.
Jeppe Foldager (t.h.) og assistenten Christoffer Brink er blandt storfavoritterne til kokke-VM.

Onsdag eftermiddag er det knald eller fald for den 26-årige danske kok, Jeppe Foldager, der er Danmarks repræsentant i den prestigefyldte kokkekonkurrence Bocuse d’Or, som finder sted i den franske by Lyon.

Og selv om den danske kok blev nødt til at ændre menu i sidste øjeblik, er han ikke sådan at slå ud, fortæller en af konkurrencens dommere.

- Der er indført nye regler, der betyder, at man ikke må have noget med hjemmefra, men skal handle alle ingredienser lokalt. Og det lokale marked havde ingen broccoli, som skulle indgå i Jeppes menu. Men det lod han sig ikke slå ud, men fandt i stedet en anden kreativ løsning. Det er han rigtig dygtig til, lyder det fra John Kofod, der er med som dommer ved kokke-VM, som Bocuse d’Or også kaldes.

Danmark blandt storfavoritterne

Jeppe Foldager skal løfte arven efter Rasmus Kofoed, der vandt guld i konkurrencen i 2011. Danmark er sammen med Norge og Frankrig favoritter til at vinde årets kokkedyst, fortæller John Kofod.

- Men det er helt tydeligt, at franskmændene er meget opsatte på at vinde i år. Det er flere år siden, de sidst har vundet, og de er meget sultne efter at vinde i år, siger John Kofod, mens han spændt venter på, at Jeppe Foldager får afleveret sine hovedretter til bedømmelse onsdag eftermiddag klokken henholdsvis 13.00 og 13.35.

Hallen, hvor konkurrencen finder sted, er fyldt med hovedsagligt franskmænd.

- Der er nok 1.000 franskmænd og måske 150 danskere. Men stemningen er god, det minder om en bedre håndboldkamp, hvor der bliver hujet og tudet med tudehorn, fortæller John Kofod, der selv har vundet Bocuse d’Or i 1997.

Øvet sig på menuen 50 gange

Jeppe Foldager arbejder til daglig som kok på Søllerød Kro, og han deltager med sin assistent Christoffer Brink fra restaurant Geranium.

Hvilken menu, han har tænkt sig at kreere ved dagens konkurrence, er en »forretningshemmelighed«. Men det ligger fast, at forretten/fiskeretten skal tilberedes med pighvar og hummer, mens kødet er oksemørbrad suppleret med indmad.

Menuen tager præcis fem timer og 35 minutter at fremstille, og Jeppe og Christoffer har prøvet det før - sådan cirka 50 gange for at være helt nøjagtig.

24 lande deltager i årets Bocuse d’Or, og i dommerkomiteen sidder en repræsentant for hvert land. Vinderen af årets konkurrence ventes at blive kåret onsdag klokken 19.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.